Almádi képes levelezőlapjairól - Negyedik rész

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc


A 2011. esztendőben az Új Almádi Újságban folytatjuk, az elsősorban veszprémi képes levelezőlap kiadók, illetve kiadványaik ismertetését. Tanulmányozva az egyes képeslapokon szerepelő kiadók megnevezését, igen változatos képet kapunk. Előrebocsátva azt, hogy az első cikkben tárgyalt Köves és Boros cég sorszámozott, egységes képet mutató képeslapjait kivételnek kell tekintenünk. A most látható képeslapok közül 11, azonos modorban készült, így "Köves Béla Veszprém" jelzéssel sorozatra utal. Egyéb jelzés (számozás) híján a felvételek, illetve a képeslapok száma ismeretlen marad. A felvételek időpontja, a postai bélyegzés szerint 1901 ősze, 1902 tavasza lehetett.

Az utolsó képeslapnak külön értéke, hogy dr. Óvári Ferenc, az iskola telkének adományozója, küldte dr. Várady Károly országgyűlési képviselőnek Budapestre a következő szöveggel.

Kedves Barátom!
Nagyon sajnálom, hogy nem tudattad velem érkezésteket, meg lehet velem találkoztatok volna. Tegyük el tehát esztendőre.
Isten veled! Ölel igaz barátod dr. Óvári
1905. V. 16.

A következõ két képeslap olyan kiadóktól származik, akik csupán egy-egy almádi vonatkozású képeslapot adtak ki.

Almádit a Balaton vízéről ábrázoló akvarell a lap témája. Az akvarell analógiák alapján feltételezhetően Blázi Imre veszprémi rajztanár munkája. Kiadó: Hornyánszky V. egyéb megjelölés nélkül.
Almádi központi területe a Zsák vendéglővel, a Kneipp gyógyházzal és a Remete patak melletti nyárfasorral. 1902 Kiadó: Kampmann H. Budapest, Teréz körút 5.

A bal oldali képeslapot dr. Óvári Ferenc küldte Magyar Károly ügyvéd és földbirtokos úrnak Nagykamondra az alábbi szöveggel:


Kedves Károlyom!
Kitűnő jól tetted, hogy állást foglaltál, egy malomban őrlünk, csak arra kérlek, hogy a vidékedbeli, igen nagy számú polgárságot is nyerd meg ezen ügynek.
1903. XI. 24. Igazbarátod dr. Óvári


Kapcsolódó cikkek

Forrás

Új Almádi Újság[1] 2011. (23. évf.) 2. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja