100 év távlatából...

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc
Már korábban is szó esett "A Balaton Tudományos Tanulmányozásának Eredményei" című, sokkötetes munkáról. Ennek III. kötetéből 1900. évben különlenyomatot adtak ki dr. Bolemann István tollából, "A Balatonparti fürdők és üdülőhelyek leírása" címen. A különlenyomat 19 balatonparti településről ad leírást, közülük a jelentősebb nyolcról, így Almádiról is, térképet mellékel. Almádiról a következőket olvashatjuk:
„A Balaton északkeleti zugában egy kies öböl partján fekszik az almádi fürdőtelep kies völgykatlanban, melyet észak-, kelet- és nyugatról hegyek védenek meg a szelek ellen. Azelőtt kiterjedt szőlőskertek voltak itten, de a Phylloxera elpusztította, ekkor jutott ez évtized elején a veszprémi alispánnak boldogult Véghely Dezső-nek az a gondolata, hogy a hepe-hupás területet a tökéletes elértéktelenedéstől megmentendő, Almádiban fürdőtelepet létesítsenek, mely czélra részvénytársaságot alapított; ez a Balatontól a nádast itt jó részt kiirtatta, nagy közös fürdőházat (mostanában már 120 kabinnal) építtetett, a tó partján s beljebb parkot csináltatott, három vendéglőt s több villát építtetett és így az almádi fürdőnek alapját megvetette. Az elpusztult szőlők borházai is villákká alakultak át, úgy hogy jelenleg 167 nyaraló 314 szobával áll a vendégek rendelkezésére, mind többé-kevésbé kertek és szőlők közé elrejtve, mert a szőlőket újra rekonstruálták és valóban gyönyörű látványt nyújt most a fürdőtelep, hol a házak csupa kertek és szőlők közül kandikálnak ki. Legújabb időben Kneipp-féle vízgyógyintézetet is állítottak fel."
Almádi elsősorban nyaralóhely, a hol szívesen vonják meg magukat a nagyvárosok lakosai, főleg azoknak családjai és miután nagyobbszerű központi helyiségeik még hiányoznak, az élet is itt inkább családias, valóságos falusi élet. De azért a betegek is jól érzik magukat.
Térképvázlat
A tó vízszéle itten nagyrészt náddal van borítva, csak a fürdőház környékén tiszte, feneke kavicsos, a csendes és széltől védett öbölben a hullámverés ritka.
A jó, tiszta levegő, a Balatonfürdők és a Kneipp-kura sokféle betegségben főleg anémiában, neurasthéniában és általános gyengeségben szenvedőknek teszik ajánlatossá Almádit.
Almádit rendes gőzhajó járás köti össze Balaton-Füreddel és Siófokkal. Posta és gőzhajóállomása, távirdája, telefonja helyben van, vasúti állomása Veszprém vagy Siófok. Állandóan két fürdőorvos tartózkodik a nyáron át a telepen.
Gyógydíj családonként 12 korona, személyenként 4 korona.
Fürdőárak: egész évadra váltva személyenként egy fürdés 24 fillér, különben egy fürdés 30.

A térképen az ismertebb épületek a következők:

 1. Véghely villa (ma Auróra hotel és Kakas csárda)
 2. Kneipp öntőház (lebontva)
 3. Zsák-féle vendéglő (lebontva, egykori kapuját oszlopok jelölik)
 4. Horváth villa = Jákói villa
 5. Hattyú vendéglő, gyógyterem (lebontva)
 6. Terike villa (Bajcsy-Zs. u. 35 sz.)
 7. Fürdőigazgatóság és bérház (Bajcsy-Zs. u. 50 sz.)
 8. Margit kápolna
 9. Községház (Zeneiskola)
 10. Kurtz nyaraló (Martinovics u. 14, 16. sz.)
 11. Szabó nyaraló (helyesen Szalay nyaraló, Kis Jancsi villa néven ismert)
 12. Balogh nyaraló (Móra F. u. 4 sz.)


Forrás

Új Almádi Újság[1] 2000. (12. évf.) 10. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

 1. Új Almádi Újság honlapja