Zsidó Kiválóságok Háza

A Helyismeret wikiből
Zsinagoga.jpg

Az épület alapja a középkori Füred falu temploma volt, amelyet Szent Margit tiszteletére építettek. Első említése egy 1267-ben kiadott oklevélből ismert.

Története

A török korban szinte teljesen elpusztult, majd a református egyházközség 1710-ben újjáépítette. 1855-ben, az addigra teljesen üresen álló építményt, a füredi izraelita hitközség vásárolta meg, a hagyomány szerint azért, hogy az osztrák hatóságok ne tudják raktárként használni. A zsinagóga 1944-ig, a füredi zsidók elhurcolásáig töltötte be szerepét. A második világháború után a benne őrzött Tóra-tekercset elvitték, megszűnt szakrális funkciója. Az 1950-es, 60-as években hajógyári raktárként, istállóként, garázsként használták, 1991-ben magánkézbe került és étteremként működött. A 2000-es évektől magára hagyatva, üresen állt.

Napjainkban

2017-ben Balatonfüred Város Önkormányzata felújíttatta az épületet. Az új épületegyüttes 2018 tavaszán nyílt meg Zsidó Kiválóságok Háza néven. A régi templomépülethez építettek egy új, modern, 21. századi látogatóközpontot, mely egy digitális kiállításnak ad otthont. A látogatóközpont emléket állít az egykori 150 fős balatonfüredi zsidó közösségnek, a kiállítás olyan zsidó származású emberek életét és munkásságát mutatja be, akik a világ fejlődésében meghatározó szerepet töltöttek, töltenek be. Az egykori zsinagóga kertjébe - a Hit Gyülekezete jóvoltából - 2018. március 14-én egy hetven éves olajfát ültettek, Izrael állam alapítására is emlékezvén.

Források


Cimer-bfured.png
"Az épület Balatonfüred Ófalu legrégebbi műemléke, kiegészítve egy modern, 21. századi kiállítóteremmel."

A Balatonfüred Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 4/2018. (XI.20.) határozata alapján