Zirci boltok egykor III. A 19. századi kereskedők és Nagy Károly

A Helyismeret wikiből

Zirci boltok egykor III. A 19. századi kereskedők és Nagy Károly

Magyarország iparosainak és kereskedőinek címjegyzéke 1891-es kiadásában a zirci boltosok nevét is felsorolják. Az Amberg és a Scherer üzletek mellett működött Hoffer József, aki korcsmáros-mészáros mesterség folytatása mellett szatócsboltot is üzemeltetett. Lambert János, Kohn Sámuel és Redl József is üzlettulajdonosokként szerepelnek. A korszak legjelentősebb kereskedője Teufel / Tejfel János, akinek „Zirczen fűszer- és gyarmatárú kereskedése” volt.


A zirci Teufel család

őse serfőző mesterként került az apátság szolgálatába az 1730-as években, hasonlóan a Birher családhoz, akik a sörkészítést felügyelték, a sör minőségére ügyeltek.

A sörfőző mester Teufel József fia, Teufel János (1810-1840) nem folytatta apja mesterségét, hanem kereskedő lett, az 1830-as években üzletet nyitott Zircen. Egyik lánya, Teufel Hermina Kacz Lajos serfőző mester felesége lett. Fia, Teufel Nepomuki János (1832-1898) apja foglalkozását követte, kereskedő lett. Pesten volt tanonc, valószínű, Semmelweis József „Cukorsüveg” elnevezésű üzletében a Hatvani és az Újvilág utca sarkán. Igen jól menő üzlet volt, közel az orvosi karhoz. Biztos, hogy Semmelweis Ignác gyakran megfordulhatott fivére üzletében és családi körből is ismerhette a zirci Teufel és Semmelweis-család több, Pesten megfordult tagját. Teufel N. János családi feljegyzések szerint Pesten jó barátságba került Brázay Kálmánnal, a korszak leghíresebb kereskedőjével, akitől szakmai téren sokat tanult.

Brázay Kálmán (1839-1925) sikerét a sósborszesz gyártásának és ügyes forgalmazásának köszönhette. A finomszeszbe olajokat, aromákat kevert, sós vízzel hígította. Csodaszernek számított: alkalmazták fájdalom ellen, reumatikus panaszokra, fertőtlenítésre, fogtisztításra. Brázay látványos reklámmal tudta a sikert elérni. A sósborszesz hamarosan háziszerré vált, minden kereskedés, még a legkisebb szatócsbolt polcán is jelen volt, szinte nem tudtak eleget gyártani belőle.

Teufel János tehát a kereskedő szakma fortélyait Pest-Budán ismerte meg, majd pár évig még ott dolgozott, hogy gyakorlatot szerezzen. Zircre visszatérve apja boltjában kezdte a működését, amit jól menő fűszer- és anyagkereskedéssé bővített. (A bolt a Kossuth Lajos utca 7. szám alatt ma is megvan, vendégő működik benne.) A kifogástalan kiszolgálás és bőséges árukészlete miatt a környékbeli jobb családok is nála vásároltak. Megbecsült ember volt, a Zircvidéki Takarékpénztár pénztárnoka 27 éven át, zirci közgyám hivatalnok, a zirci kaszinó pénztárosa. 1862-ben feleségül vette Keller Jozefát (1844-1882), akinek apja az apátság olaszfalui birtokán volt intéző. A házasságból hat lány érte meg a felnőttkort. Többen közülük Veszprémben, zárdában nevelkedtek. A csinos Teufel lányok apjuk üzletében segédkeztek, kiszolgálták a vevőket. Az üzlet még jobban fellendült, finom dolgokat árusítottak. A lányok jól mentek férjhez, Teréz Lovaghy Dénes zirci telekkönyvvezető, Mária Jófejű Lajos zirci kereskedő, Anna Szemmelveisz Rezső zirci építészmérnök, Szeréna dr. Szemmelveisz Károly zirci kórházi orvos, Flóra Szpornyi Gyula apátsági erdészhez ment feleségül, Matild nem ment férjhez. 1873-ban nevüket magyarosították, Teufel helyett Tejfelre.

Tejfel János 67 éves korában halt meg, 1898-ban. Az üzletet veje, Jófejű Lajos zirci kereskedő vette át, aki eleinte jól vezette a boltot, 1901-ben még zirci képeslapokat is kiadott. De egyre inkább úri passzióinak élt, bernáthegyi kutyákat tenyésztett, a boltot elhanyagolta. Így az üzletet 1905-ben eladták Nagy Károlynak.

Nagy Károly (1881-1958)

1905. október 22-én hirdetést adott fel a Zirc és Vidéke lapban, miszerint a Fő utca Tejfel-féle házban fűszer-, gyarmatáru-, festék- és ásványvízkereskedést nyitott, amelyet a saját nevén, és bejegyzett cége alatt fog vezetni. Hivatkozott arra, hogy ez az üzlet 7 évvel ezelőtt, Tejfel János vezetése alatt a legjobb hírnévnek örvendett, kéri a tisztelt vevőkört, hogy támogassák őt is. Magáról azt írja, hogy elsőrendű cégeknél szerzett tapasztalatokat, az üzletet a legjobb árukkal látja el, megfelelő olcsó árakkal, pontos és lelkiismeretes kiszolgálást biztosít nagyra becsült vevőinek. Kapható orosz és angol tea, mindenfajta kávé, francia szardínia, pisztráng, ajóka - hirdeti pár héttel később. Az 1920-as években a bolt profilja kissé változott, a bejárat melletti hirdetés szerint „lőpor, lőszer, robbanó anyagok és vadászati cikkek raktára, valamint bor, sör palaczkokban, égetett szeszes italok poharazása és kimérése”. Nagy Károly Zirc megbecsült polgára volt, a Zirci Járási Takarékpénztár felügyelőbizottságának tagja, a Bakony Egyesület munkájában is részt vett. A bakonyi, zirci turizmus fellendülésével az 1930-as években szobákat is kiadtak a nyaralóknak, turistáknak. Nagy Károly 1931-től rendszeresen hirdetett a fővárosi lapokban (Budapesti Hírlap, Pesti Hírlap, Új Magyarság), „Zircen, ahol strandfürdő is van, magaslati fenyves levegőre kívánkozó nyaralókat fogadok be. Elsőrendű házikoszt, napi ötszöri bő étkezés, kényelmes, tágas szobák.” Többtagú családnak, hosszabb időre kedvezményt is adott. A bolt azóta is, közel 120 éve a család tulajdonában van, jelenleg Hamburger Box néven működik. Hirdetésükben olvasható „A hangulatos vendéglátóhelyen a változatos elkészítésű hamburgerek mellett finom saláták is várják a betérő vendégeket. A terasz tavasztól őszig igénybe vehető. Az egység műemlékileg védett épületben működik, ami belülről nemrégiben került felújításra”.

Cuhavölgyi Klára

Felhasznált irodalom