Szezon előtt...

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc
Kiadó nyaralók 1883-ban

Áprilisban már ébredezik egy nyaralóhely, megjelennek a hirdetések, jönnek a helyfoglaló levelek, vissza-vissza térnek a régi vendégek és jönnek akik először keresik fel a települést. Ma ez eléggé természetes, észre sem vesszük az évente ismétlődő folyamatot. Egy régi almádi birtokos jóvoltából, aki emellett még főszerkesztő és laptulajdonos, megjelent a Veszprémi Független Hírlap című hetilap. Ez az ember Kompolthy Tivadar volt, akinek erős almádi kötődéséből - négy villája volt Almádiban - következően nagyon sok hír, tárca, tudósítás és hirdetés jelent meg Almádiról az említett, 17 éven át folyamatosan megjelenő lapban. Nagy valószínűséggel az első olyan hirdetést köszönhetjük a lapnak, ahol a korhoz képest jelentős választékot kínálva, egy csokorban jelent meg 1883. április 21-én egy hirdetés, amelyikben 22 nyaraló kínálta szolgáltatásait a vendégeknek.

Ebből következően Almádi akkoriban már nyaralóhely volt, pedig még a filoxera vész nem pusztította el a szőlőket, holott azt gondolhatjuk, hogy Almádi szőlőhegyből üdülőhellyé válásának ez a pusztítás volt az elsődleges oka. Ezt részben cáfolni látszanak az 1880-as évek hírei, amelyek már nyaralók építéséről tudósítanak. Természeti adottságaiból következően minden bizonnyal akkor is üdülőhellyé válik Almádi, ha nem mennek tönkre a szőlők, csak lényegesen hosszabb lett volna a folyamat. Nagy kérdés, milyen lenne ma Almádi arculata, ha a szőlők fennmaradása mellett megy végbe az átalakulás.

Szolo hirdetes.jpg

A múlt század 80-as éveiben a szőlőbirtokok adásvételére vonatkozó hírek és hirdetések is helyet kaptak az újságokban. Ezeknek növekedő száma egy folyamatot mutat, de nem tudjuk mi volt az indító ok. Többnyire a szőlő megtartása mellett, a terület egy részének funkcióváltása következett be az első időkben.

Erre jó példa az egykori Hattyu vendéglő területének eladása, illetve megvásárlása. Ez a terület a Huber-féle szőlőbirtok volt a korabeli telekkönyvi bejegyzések szerint. Területét mai jellemzőkkel lehatárolva, megközelítően a Baross Gábor út, a Széchenyi-sétány nyugati oldala, a Jókai utca és a Petőfi Sándor út keleti oldala volt a határa. Ennek a szőlőnek a Baross Gábor út melletti szélén, a meglévő épület továbbépítésével jött létre az Almádi Fürdő Rt. híres vendéglője, a Hattyu.

Az 1900-as évek elején a szőlőrész eladásra került, így különvált a Hattyu területéről, majd parcellázásra került. A vendéglőhöz tartozó területből mára már szinte semmi sem látható, csupán az ABC áruház melletti néhány gesztenyefa emlékeztet bennünket Almádi nagyhírű vendéglőjére.

Forrás

Új Almádi Újság[1] 1995. (7. évf.) 4. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja