Pannónia...

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc

Talán egyik legismertebb épület volt Almádiban a Pannónia. Csak így egyszerűen említve, pedig igen nagyszabású, a fürdőhely jelentőségét meghatározó létesítménye volt a településnek. Sajnos már nem látható belőle semmi, csak régi képes levelezőlapok, valamint egy ma már nem túl fiatal korosztály - lakos és nyaraló egyaránt - őrzi emlékét. Létrejöttének rövid története a következő.

1918. október 20-án megalakult a Balatonalmádi Fürdő és Építő Részvénytársaság, 50 évi időtartamra. Célja többek között a „természetes és mesterséges módon fürdő, illetve gyógyfürdőüzem folytatása, telkek vásárlása és azokon nyaralóházak, szanatóriumok, szállodák és szórakozóhelyek létesítése és üzemben tartása” volt, mint ez az alapító okiratából kiolvasható. Kétmillió korona alaptőkével alakult, de a világháború végét követő zavaros idők, a gazdasági recesszió, valamint a nagyfokú infláció következtében 1925 szeptemberében már 250 millió koronára emelték az alaptőkét. Mindezek ellenére 1922 és 1925 között felépült a mai Wesselényi strand elődje, amelyik akkoriban az északi Balatonpart legnagyobb strandja volt.

Az rt. mondhatni legjelentősebb beruházásaként 1925. évében épült fel a 96 szobás „bungalow” - akkor így nevezték - amely később Pannónia Otthon néven vált ismertté. Az ekkor felépült létesítmény három épületből állt, amelyek közül a mai József Attila utcával közel párhuzamosan álló főépület, a szobákon kívül helyet adott a Fürdőigazgatóság irodáinak is. A Széchenyi sétánnyal párhuzamosan fekvő két épület gyönyörűen parkosított udvart fogott közre, amely az egy évvel később épült konyha és étterem épület zárt le. A főépület előtt, a mai Auróra parkoló városháza felőli végében két teniszpálya állt a vendégek rendelkezésére. Az étterem előtti nagy terasz, amely fölött kihúzható árnyékoló ponyva feszült, sok vidám mulatságnak volt a színhelye.

Az 1928-ban kiadott Almádi térkép részlete

Az étterem épület folytatásaként, kapcsolódva a Széchenyi sétányhoz, épült fel 1937-ben a Kúrszalon. Ekkor már elég rossz üzleti éveket zárt az rt. és így ez az épület már a községgel közös beruházásként jött létre, amint ezt az akkori közgyűlési jegyzőkönyv is igazolja. Ez azt jelentette, hogy az rt. adta a 69 öles telket, amelyre a község Kollár Gyula építész tervei alapján felépítette a Kúrszalont, amelyet azután bérbe adott az rt.-nek. A Kúrszalon egész évben nyitva volt, így minden jelentős társadalmi esemény, rendezvény színhelyévé vált Almádiban.

Az egykori Pannónia az 1899-ben megnyitott és az 1925-ben lebontott Kneipp gyógyház helyén épült fel, és egészen 1968-ig állt fenn. Bontására az Auróra étterem felépítése miatt került sor, amikor is megsemmisült a Balatonalmádi Fürdő és Építő Rt. legjelentősebb építkezése és átadta a helyét az újnak. A teljesség kedvéért hozzá kell tenni, hogy a háborús évek után, az inflációs időszak végén épült épület nem túl jó minőségben készült. Ezt többször is megemlítik az üzleti éveket lezáró és a közgyűlés elé került elszámolások és értékelések között, mint a korábbi silány minőségű építkezés következményeként előállt rendkívüli kiadások indokát. Mindezekkel együtt is Almádi egyik legvirágzóbb korszakának volt igen jelentős és látogatott szórakozó és pihenő helye, amire még ma is szívesen emlékeznek vissza az egykor fiatalként ott szórakozó vendégek.

Forrás

Új Almádi Újság[1] 1997. (9. évf.) 10. szám, 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja