Megyünk a Pannóniába...

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc

Alig több mint egy hónapja, hogy megnyitotta kapuit a Városi Kulturális Központ és Könyvtár. Jószerint azonnal felmerült az ötlet, a hosszú név helyett valamilyen rövid, frappáns nevet kellene adni az intézménynek. Elsőként a Pannónia név merült fel, ami érthető, hiszen ezen a helyen a Pannónia Otthon épületei állottak több mint negyven évig. A névadással kapcsolatosan jó alkalom nyílik arra, hogy az előd épület történetével röviden megismerkedjünk. Almádi legismertebb épületei közé tartozott a Pannónia, mindenki által csak így egyszerűen említve. 1918. október 20-án megalakult a Balatonalmádi Fürdő és Építő Rt. azzal a céllal, hogy Almádit felvirágoztassa, még ismertebbé tegye mint fürdőhelyet. Az Rt. legjelentősebb beruházásaként 1925-ben épült fel a 96 szobás „bungalow“ (akkor így nevezték), amely később Pannónia Otthon néven vált ismertté. Az ekkor felépült létesítmény három épületből állt, amelyek közül a mai József Attila utcával közel párhuzamosan álló főépület, a szobákon kívül helyet adott a Fürdőigazgatóság irodáinak is. A Széchenyi sétánnyal párhuzamosan felépült további két épület gyönyörűen parkosított udvart fogott közre, amelyet az egy évvel később épült konyha és étterem épület zárt le, így alakult ki egy épületekkel övezett, virágokkal fákkal betelepített udvar mindenki gyönyörűségére.

A főépület előtt, a mai parkoló városháza felőli végében két teniszpálya állt a vendégek rendelkezésére. Az étterem előtti nagy terasz, amely fölött kihúzható árnyékoló ponyva feszült, sok vidám mulatságnak volt a színhelye. Az étterem épület folytatásaként, kapcsolódva a Széchenyi sétányhoz, épült fel 1937-ben a Kúrszalon. Ezt az épületrészt már a községgel közösen építették úgy, hogy az Rt. adta a 69 öles telket, a község pedig felépítette az épületet amelyet azután bérbe adott az Rt.-nek. A Kúrszalon egész évben nyitva volt, így minden jelentős társadalmi esemény, rendezvény színhelyévé vált Almádiban és ki tudja hány ezerszer hangzott el „MEGYÜNK A PANNÓNIÁBA!“

A Pannónia Otthon épületei 1968-ig álltak, ekkor a Balatonalmádi Fürdő és Építő Rt. talán legjelentősebb építkezése átadta helyét az újnak. Teljes egészében lebontásra került és felépült helyén az Auróra étterem. A Pannónia Almádi egyik legvirágzóbb korszakának volt igen jelentős és télen-nyáron egyaránt látogatott szórakozó és pihenő helye, amire még ma is szívesen emlékeznek vissza az egykor fiatalként ott szórakozó helyi lakosok és nyaraló vendégek.

Ezért gondoljuk sokan úgy, hogy legyen az intézmény neve Pannónia Városi Kulturális Központ és Könyvtár és mondhassuk újra:

          MEGYÜNK A PANNÓNIÁBA!

Forrás

Új Almádi Újság[1] 2003. (15. évf.) 4. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja