Ez itt a régi reklámok helye - I. rész

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc


Almádi, mint minden ismert balatoni fürdőhely nagyon gazdag reklám kiadványokban. Az első hirdetések már az 1890-es években megjelentek a veszprémi lapokban. Formájukat tekintve igen változatos képet mutatnak, az egyszerű, újságban megjelent hirdetésektől a színes prospektusokig. Talán a legegyszerűbbnek mondható a postai csekkszelvényeken megjelentetett hirdetés (UAU 1994 IV). Ez a megoldás az ország teljes területére kiterjedően reklámozta Almádit, ami nem csekélység. A gyakorlat az volt, hogy a posta kinyomtatta a csekkszelvényeket, azokat különböző cégek megvásárolták, rányomatták saját nevüket és a cég nagyságától függően lokálisan, vagy országosan felhasználva hirdették Almádi kiváló adottságait.

Viszonylag kevés olyan reklámkiadvány volt, amelyik tisztán, csak a település adottságait, valamint az aktuális szezon részletes programját ismertette, térképpel, menetrenddel, árakkal, szálláslehetőségekkel, bőségesen tájékoztatva az érdeklődőket. A legsikerültebb, egyben a legigényesebb kivitelű az utolsó békeévben, 1938-ban készült reklámfüzet, amelynek ismertetésére most sort kerítünk. Megemlítendő, hogy többször kiadták, magyar és német nyelven, módosítva az aktuális adatokkal, éves program, menetrend, árak stb.

1938. évi reklámfüzet címoldala

A reklámfüzet tartalmi felépítése a következő:

- Balatonalmádi… a magyar tenger kedves öblében, három erdős, árnyas hegyoldalon és a közöttük elnyúló két virágos völgyben fekszik... hazánk egyik legegészségesebb levegőjű, pompás fekvésű fürdőhelye 650 modern villa és 27 szálloda-panzió gondoskodik a vendégek kényelméről. Fürdőorvosok. Vonat, autóbusz, posta, telefon, távirda, minden igényt kielégítő üzletházak, mérsékelt árak és olcsó piac.

- A Balaton egyik legnagyobb és legszebb strandfürdője…. A gyógyerejű napfény a Balaton legnagyobb kincse. A strandfürdőn gőz-és kádfürdők. Az egész idény alatt a legújabb strandszórakozások, ünnepélyek, tűzijátékok, concours d’eleganceok (divatbemutatók) teszik változatossá a strandfürdő nagyszabású életét. Strand-étterem. Mindennap elsőrendű strandzene

- Vitorlázás. Vitorlás iskola, elsőrendű oktatóval a közönség részére, rendkívül mérsékelt áron. Vitorlásversenyek. Vitorlás kirándulások.

- Balatonalmádi az egyik legnagyobb magyar sportközpont. A Balaton legnagyobb tenisztelepe, 10 versenyméretű, kitűnően gondozott vörös-salak pálya, pompás környezetben, a vízparton. Clubház, öltözők, tusok. Olcsó clubrendszer. Elsőrendű, vizsgázott trénerek. Europaszerte ismert, bevezetett nemzetközi versenyek.

Sportevezés, modern tipusu, bérelhető regattahajók, kielbootok, gyakorlócsónakok. Evezésoktatás.

Horgászat, úszás, okl. úszómester.

Lovaglás, új modern, lovarda. Tereplovaglás az egyik legszebb magyar vidéken. Katonai lovasoktatás. Futószáriskola, ugratások. Lovasünnepélyek és concourok. (verseny, díjlovaglás, díjugratás).

Vízi motorsport, motorcsónak, vizijőringek. (vízisí őse)

Divatbemutató a strandon

Balatonalmádit, az ott található szórakozási, elsősorban sportolási lehetőségei mellett, kiváló környezeti adottságai teszik még kedveltebbé. A szervezett kirándulási célokról, és a környező településeken lévő látnivalókról is tájékoztattak a prospektus szerkesztői, amelynek kiadója a Balatonalmádi Fürdő és Építő Rt. volt. Az ismertetés kiterjedt a természeti, valamint épített környezet adottságaira, amelyekre rövid idézettel kitérnünk.

Almádi a természet barátainak a csendes erdők világát nyújtja. Erdős, közvetlen környéke igazi turista terep, melyben tíz gyönyörű, jelzett turistaút vezet, összesen 100 km hosszúságban. A fürdő dísze a Horthy Miklós kilátó, ahonnét a Balaton és a Bakony 100 kilométeres panorámája látható.

A dicsőséges magyar történelem legszebb emlékeit naponta, idegenvezetővel közlekedő autokarokon (autóbusz) látogathatja meg. Veszprém, a magyar királyok városa, Zirc a ciszterek 800 éves főapátsága, Pannonhalma a bencések ősi fészke, Bakonybél Szt. Gellért apátsága, Tihanyban I. Endre sírja fél nap alatt elérhetők. Herendi porcellán… ajkai üveggyár…badacsonyi…

Kapcsolódó cikkek

Forrás

Új Almádi Újság[1] 2010. (22. évf.) 5. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja