Egy balatoni sportesemény évfordulójára

A Helyismeret wikiből
Írta:Schildmayer Ferenc

Visszatekintve az elmúlt időkre, majd minden fürdőhelyen része volt a nyári programnak egy-egy jelentős sportesemény. Kezdődött a múlt század végi vitorlásversenyekkel — erre még visszatérünk —, majd a nemzetközi sporthetek keretében rendszeresen találkoztak több sportágban a versenyzők.

Ilyen esemény volt a kilenc esetben megrendezett Nemzetközi Sporthét a Balatonon. Ennek során a tenisz, a lovaglás és a vívóversenyek Almádiban, a vitorlásversenyek és a repülő csillagtúra helye, illetve célpontja Siófok volt, amit a közeli kiliti repülőtér tett lehetővé.

Akadt azonban egy repülőesemény, amelynek Almádi volt egyik célpontja. Ez volt az 1938 augusztusában Magyarországot végigrepülő nemzetközi társaság, akik a Szent István repülőtúra résztvevői voltak. A korabeli beszámoló alapján részletesen ismerjük az almádi vonatkozásokat. Idézzük fel röviden: „Gyönyörű napra virradt Almdi 12-én, pénteken ... erre a napra várta az előző napokon a Hortobágyon és Kalocsán látogatást tett repülőtársaságot. Reggel fél 10 órakor tűnt fel az első gép, egy remek német Fokker... néhány perc múlva búgva jött rajban négy olasz gép. Rendre érkeztek a többiek, 6 belga, 2 cseh, 3 francia, 1 holland, 2 lengyel, 16 német, 7 olasz, 2 svájci, 1 svéd, 2 angol és 6 magyar... összesen 48 repülőgép.”

Ma is érdekes látvány lenne egy ilyen csapat, ezért megérthetjük az 53 évvel ezelőtti hallatlan lelkesedést. Tizenegy órára már a strandon volt az egész társaság. Ugyanis Veszprémben szálltak le, és Iklódy-Szabó János, a Balatoni Egyesületek Szövetsége alelnöke kísérte őket Almádiba. A pilóták igen otthonosan érezték magukat az almádi strandon, ahol a kedves almádi lányok átvették a tolmácsok szerepét. „Az Almádi Yacht Club vitorlásait egy-kettőre megszállták és élvezték a Balatonnak ezt a legnagyszerűbb szórakozását. Még a közel hatvanéves belga úr is, aki pilótaruhájában, érdekes, szakállas fejével kissé furcsán festett a vitorláson.”

Díszebéd volt a Pannónia étteremben 150 terítékre, ahol Iklódy-Szabó János rövid beszédben üdvözölte a résztvevőket, méltatva első királyunk érdemeit halálának 900 éves évfordulóján. A beszédnek óriási sikere volt, és a svájci Aeroszövetség elnöke, Messner ezredes beszédében az előző napok egyikén, hivatásuk teljesítése közben meghalt magyar újságírókról és pilótákról emlékezett meg. „A nagyszerű nemzetközi társaság királynőt választott a SZIRT 13 különféle nemzetbeli mezőnyének.” A választás a francia pilótanőre esett, aki gépét maga vezette a repülőtúrán.

A társaság délután három órakor felkerekedett, visszatért Veszprémbe, majd a veszprém-jutasi repülőtéren egy barátságos istenhozzád után a levegőbe emelkedtek.”

E rövid, kivonatos ismertetésből is láthatjuk Almádi ötven évvel ezelőtti jelentőségét. Ebből mit sem von le az a tény, hogy az eredeti tudósítás szerzője almádi polgár, Szemere Mihály volt.

Forrás

Új Almádi Újság[1] 1991. (3. évf.) 8. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja