Dr.Köves Péter emlékezete

A Helyismeret wikiből

Dr. Köves Péter (Zirc, 1945. március 19. – Budapest, 2021.) emlékezete

Dr. Köves Péter neurológus szakorvos, alváskutató, az orvostudomány kandidátusa ősi zirci családok leszármazottja. Apai részről a Wetzl/Köves család tagjai kovácsmesterek voltak Zircen, az 1720-as évek elejétől éltek itt. A család leghíresebb tagja, Zirc egyik legnagyobb szülötte dr. Köves (Wetzl) János (1882-1977) tudós állatorvos volt. Anyai részről Szemmelveisz Hermina a zirci kórház második orvos igazgatójának, dr. Szemmelveisz Károlynak a lánya volt. A Szemmelveisz –Teufel családok is évszázadok óta élnek Zircen.

Köves Péter a család Pécsre került ágából származik. Édesapja, dr. Köves Gusztáv jogász volt, akit a háborúban besoroztak, majd Győr környékére került. Fiatal felesége, Szemmelveisz Hermina 1945 tavaszán, a szülés közeledtével a zirci kórházba jött. A háborús események nemsokára elérték Zircet, a kórházat bombázták, a betegeket és a sebesülteket az apátság épületébe menekítették. Nem volt orvos, kötszer, gyógyszer. Itt született meg kisfiuk, Péter. Az édesanya csak két hétig élt a szülés után, egyike volt annak a három fiatal anyának, akik a háborús események közepette egészségügyi fertőzés miatt haltak meg gyermekágyi lázban.

Köves Péter kitűnő tanuló volt, a pécsi gimnáziumi évek után az orvosi egyetemet végezte el. Neurológus, pszichiáter, neurofiziológus szakorvos lett. A neurológián belül az alvás orvoslásával kezdett foglalkozni, ami egészen új szakterületnek számított. Pár évtizede az alvászavar még nem számított betegségnek, de 2012 óta önálló szakterületként kezelik. Az élte folyamán szinte mindenki találkozik ezzel a problémával. A serdülők, kismamák, idősek, de a többműszakos munka, a stresszes életmód, a depresszió is az alvás – ébrenlét ciklus megbomlásához vezethet. Ez aztán más, pl. szív- és érrendszeri betegségeket is okozhat.

Köves Péter a Honvédkórház neurológusaként Európa egyik legnagyobb alváslaboratóriumát hozta létre 1994-ben. Itt naponta több mint 100 beteget vizsgáltak, 30-35 bent alvó volt. Vizsgálta az alvásmedicina katonaorvosi vonatkozásait is, az éjszakai szolgálat okozta egészségügyi zavarokat. Kutatásai alapján írta meg kandidátusi értekezését, amelynek címe: „A többműszak különböző formáiban dolgozók alvás és ébrenléti zavarai, az alkalmasság speciális szempontjai, az alkalmazkodást javító tréningek alapjainak kidolgozása”. Ebben a témakörben több könyvet, könyvfejezetet írt, előadásokat tartott itthon és külföldön. 2007-2011 között a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke, majd örökös, tiszteletbeli elnöke lett. Kitűnő tanítványával, dr. Szakács Zoltánnal együtt írták meg a tudományág alapművét: „Alvásmedicina” címmel (Bookmaker, 2008 és 2017).

Köves Péter hosszú, súlyos betegség után 2021 tavaszán hunyt el. Hamvait édesanyja mellé, a Zirci Felső-temetőben helyezték örök nyugalomra.

2023. Cuhavölgyi Klára