Balatonalmádi Strandkönyvtár

A Helyismeret wikiből

Balatonalmádi Értéktár - Turizmus és vendéglátás

Balatonalmádi Strandkönyvtár
Strandkonyvtar1.jpg
Típusa: könyvtár
Alapítva: 2008
Elérhetőség
Cím: Balatonalmádi, Wesselényi strand
Weboldal: strandkonyvtar.hu
Email: e-mailA Strandkönyvtár a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár könyvtár részlegének szolgáltatása, amely Balatonalmádiban Wesselényi strandon működik júliusban és augusztusban hétfőtől szombatig délutánonként. Mintegy 2000 kötet szépirodalmi felnőtt és gyermekkönyv közül helyben lehet választani és beiratkozás után kölcsönözni. Minden nap meseóra a gyerekeknek, alkalmanként író-olvasó találkozó, könyvbemutató, irodalmi délután. A könyvtár szolgáltatásainak kihelyezése emeli a strand színvonalát, és ráirányítja az emberek figyelmét az olvasásra.

Nem előzmények nélküli a nyári kölcsönző, ugyanis 1908-ban Keszthelyen, a Balaton-parti strandon már volt egy kihelyezett könyvtár. A Balatoni Múzeumban fellelt dokumentum szerint a szigetfürdőn négy éven át működött alkalmi kölcsönzőhely, s a 60-as években egy nyáron már volt strandkönyvtár Balatonalmádiban is.

A Pannónia Könyvtár 2008-ban visszanyúlt ehhez az ötlethez, és megnyitotta a Wesselényi strandon július elején kölcsönzőhelyét. Az alapelv az volt, hogy a használók ott is hozzáférjenek a szolgáltatáshoz, ahol nyáron a legtöbb idejüket töltik – a vízparton. A kezdeményezés immár hagyományt teremtett, hiszen minden évben megnyílik ez a különleges kulturális, olvasást népszerűsítő pont a strandon. 2008-ban nyílt meg Keszthelyen is Strandkönyvtár, később pedig Balatonfüreden, Siófokon, Badacsonytomajban, és még sorolhatnánk. A kezdeményezés felújítása a balatonalmádi könyvtár nevéhez fűződik, az itteni megvalósítás alapján dolgozták át a helyi igényeknek megfelelően a többi Balaton-parti településen az ötletet. A strandi kölcsönzőhely bővíti a strand szolgáltatásait, közelebb viszi a könyvtárat az emberekhez.

Cimer.jpg
"A Strandkönyvtár elindításával a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár nem csak új szolgáltatást indított, hanem megteremtett egy szolgáltatástípust, amely azóta elterjedt a térségben. A strandi kölcsönzőhely bővíti a strand szolgáltatásait, emeli annak színvonalát közelebb viszi az olvasást és a könyvtárat az emberekhez. A kezdeményezés elismerten Balatonalmádiból indult, ezért méltán van helye a Balatonalmádi Értéktárban."

A Balatonalmádi Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 1/2015 (10.17.) határozata alapján


Források