Bálok után...

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc
Az 1898. augusztus 6-i műsorismertető

Néhány napja lett vége a bálozások nagy időszakának, a farsangnak. Nők a Balatonért Balatonalmádi Szervezete által rendezett jótékonysági bál volt Almádiban a záró esemény. Ennek apropóján tekintsünk vissza a 100-110 évvel korábbi Almádira. Akkoriban egészen más volt a báli mulatságok rendje. Miután Almádi fürdőhely volt, télen a kisszámú állandó lakosság nemigen bálozott, annál inkább volt ez a nyaralók szórakozása a szezonban.

A Vigalmi Bizottság az évad kezdetére elkészítette a teljes programot, ami július és augusztus hónapokra terjedt ki. Természetesen a „hivatalos” programokon kívül számtalan egyéni kezdeményezésre is sor került. A korabeli veszprémi újságok igen részletesen tudósítottak mind az előkészületekről, mind pedig az éppen aktuális esemény lefolyásáról.

1890. július 18-án írta a Veszprémi Független Hírlap (Kompolthy Tivadar lapja), "A fürdőévad rendkívül élénk. Sokkal több a fürdővendég, mint tavaly. Minden áldott este bál van a társasági vendéglőben, hol a fürdő rendes zenekara húzza a talpalá valót." A társasági vendéglő a Hattyú vendéglőt jelentette, egyrészt azért mert az Almádi Fürdő Rt. tulajdona volt, másrészt ez volt az egyetlen vendéglő Almádiban.

Akkoriban természetes volt, hogy szinte valamennyi bált jótékony céllal rendezték és a jövedelmet, valamint a „felülfizetéseket” minden esetben valamilyen nemes célra fordították. (Petőfi, Kossuth, Rákóczi szobrok, templom alapok, iskola berendezés stb.) 1890. augusztus 9-én megjelent a Veszprémi Független Hírlapban az Anna-bál „jövedelmi kimutatása”, amely szerint „befizettek 50 krajcárjával a szépítési célokra 134 vendég 67 frtot. Felülfizetés 15 frt volt.” Az egészen természetes volt, hogy a híradás név szerint felsorolta kik és mennyivel fizettek többet.

1900-ban feladott meghívó

A gyakori báloktól függetlenül más események is szép számmal szerepeltek a Vigalmi Bizottság által összeállított programokban. Lássuk az 1894. július havi műsort: „6-án ismerkedési est, 8-án tekeverseny, 11-én kirándulás a Malomvölgybe, 14-én tombola estély, 18-án Margit-bál, 19-én színi előadás, 22-én gőzhajó kirándulás Badacsonyba és Földvárra, 25-én tombola estély, 26-án lawn-tenisz verseny díjakkal, 27-én gyermekbál, 30-án Annabál.”

A báli meghívókat előre kinyomtattatták, mint ezt az 1894-ben készített meghívó is mutatja. Minden adat szerepelt rajta csupán a közelebbi időpontot kellett utólag beleírni. Úgy látszik a maradékot is felhasználták, mert ezt a meghívót átjavítva 1900-ban adták fel. Láthatóan a település „csinosítása javára” rendezte a Vigalmi Bizottság a tombolát, vagy egyéb eseményt, már több éven keresztül.

Augusztus végi "búcsú estéllyel” rendszerint lezárult a Vigalmi Bizottság által meghirdetett program. 1894 azonban kivételes esztendő volt, mert mint a Veszprém Független Hírlapban olvashatjuk "szőlőkúra veszi kezdetét, erre 160-180 vendég marad szeptember végéig." Az időjárás is kedvezett az utószezon vendégeinek, mert "naponta 100-nál többen fürdenek; a víz oly meleg, mint júliusban" szól a híradás.

A nyári programsorozat egy-egy műsoros estjét teljes egészében az Almádi nyaraló tulajdonosok, illetve az itt nyaraló vendégek rendezték és mutatták be. Nagy népszerűségnek örvendtek az ilyen programok, nyaranta két-három esetben rendeztek színi előadást, vagy hangversenyt. Természetesen ezeknek a jövedelme is jótékony célokat szolgált, ezt illusztrálja az 1898. augusztus 6-ra szóló meghívó, illetve műsorismertető.

Remélhetőleg a 100 évvel ezelőttihez hasonló anyagi sikerrel zárult a Nők a Balatonért Balatonalmádi Szervezete által rendezett, szintén szépészeti célokat szolgáló jótékony célú bál.

Forrás

Új Almádi Újság[1] 1999. (11. évf.) 3. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja