Almádiról írták 1935-ben

A Helyismeret wikiből
Közreadja: Schildmayer Ferenc

Néhány napja levél érkezett Pécsről, dr. Nagy Gábor orvos alezredestől. Levelében arról tájékoztat, hogy három évtizede foglalkozik helytörténeti kutatással, és eközben akadt „Az utas könyve” című kiadvány a kezébe. Sok időt töltenek Almádiban - mint írja -, érdeklődéssel olvassa az Új Almádi Újságot. Ezért készített egy kis kivonatos összeállítást a könyv Almádira vonatkozó részéből, kérve annak közreadását újságunkban. Mi pedig örömmel teszünk eleget hűséges olvasónk, egyben kolléga kérésének a következőkben.

Az utas konyve.jpg

Aki ezt a könyvet a magyar közönség kezébe adja, annak névjegyén négy betű áll: OMWE. Ez azt jelenti, hogy Országos Magyar Weekend Egyesület. Mit akar könyvével ez az Egyesület? Valami olyat, hogy apró gyertyalángocskákat gyújtson a sötétben. Az irodában és műhelyben robotoló ember sorsa nem valami tündöklő. Aki fáradt, az fásulttá válik. Még azt a munkát sem szereti, amely különben érdekelné. De ha szombat délben abbahagyja a munkát és elszaladhat a munkanapok sivár egy formaságából, hogy hétfő reggelig örüljön a nagy ragyogásnak, lombok zöldjének, búzavirág kékjének, pipacs pirosságának, friss levegőnek, üde víznek, — akkor hétfőn reggel az új munkakedv és új munkaképesség egy boldog szikráját hordja a szemében...” (Harsányi Zsolt előszavából)

A könyvben Balatonalmádi nevezetességeiről a következőképpen olvashatunk:

A szőlőhegyen római sírok, kőoszlopok és épületromok találhatók. Építészeti érdekességei: az 1885. évben épített Szent Margit kápolna és az 1930. évben épített Szent Imre templom. A templomot Medgyaszay István műépítész szép magyar stílusú tervei alapján építették. A templom belső kiképzését művészi szobrok, üvegablakok és Gyulai István szép oltárképe díszítik. Balatonalmádi tereit és szépen gondozott sétaútjait nagyszámú szobor és relief ékesíti. Értékesek Izsó Miklós 1872-ben készített Petőfi szobra és Óváry Ferenc Rothermere és Rákosi Jenő szobrai a Zsófia gyermekszanatóriumban. Impozáns az irredenta örökmécs (Lovassy László építész tervei után).

Szállodák és éttermek:

1. Abbázia szálloda: 70 szoba, folyóvíz

2. Pannónia szálloda és étterem: 100 szoba, folyóvíz. Napi penzió 6,50 P. (Garage)

3. Park-szálló: 6 szoba. Napi panzió 4-5 P.

4. Zsák-szálloda és étterem: 18 szoba, folyóvíz. Napi penzió 6-7,50 P.

A szállodákban villanyvilágítás. Szobaárak 2-5 P-ig. Havi bérletben 30-70 P-ig.

Pótágy: 1,50 P.

Fürdőzés:

Balatonalmádi legszebb ékessége a somogyi parton is ritkaságszámba menő teljesen új, 500 méter hosszúságban megépített föveny-fürdő. A föveny-fürdő kőből épített épületében 500 kabin és 300 személyt befogadó kétszemélyes és közös öltözőhelyiség van. Ugyancsak a főépületben vannak a kád és gyógyfürdők is. A strand a legmodernebbül van tornaszerekkel, nyugágyakkal és egyéb kényelmi eszközökkel felszerelve.

Fürdőára: belépőjegy reggel 8-2-ig 50 fillér, gyermekeknek 20 fillér. Kabinjegy 50 fillér, vetkőző jegy 20 fillér. Kabinbérlet havi 10 P. Strandbelépő délután 2-től kabinnal együtt 60, kabin nélkül 40 fillér. Gyermekeknek 20 fillér. A föveny-fürdő emeletes szárnyában szénsavas gőz-, kád-, és iszapfürdők vannak. Gőz és kádfürdő ára 1,50 P. Igen szép és kellemes fürdőzési lehetőséget nyújt a Vörösberény községhez tartozó Budatava.

Forrás

Új Almádi Újság[1] 2000. (12. évf.) 8. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja