Almádi télen a múlt század utolsó éveiben...

A Helyismeret wikiből
Kep 1983.jpg
Írta: Schildmayer Ferenc
Almádi fürdőhely nyári életét nem nehéz elképzelnünk. De, hogy milyen volt télen az már nem ennyire egyértelmű. Tekintsünk vissza a századvég néhány Almádival kapcsolatos eseményére. Sok minden történt, de nem Almádiban hanem Budapesten. Ugyanis az Almádi nyaralótulajdonosok, valamint a csupán nyaralók a szezon végével nem szakították meg kapcsolataikat kedvelt nyaralóhelyükkel. A téli időszak volt az amikor budapesti összejöveteleiken a jövő évet tervezték. Ennek híreit elsősorban a veszprémi újságok közölték. Így tehát könnyű dolgunk van, csak a korabeli újságokat kell átolvasni és máris előttünk áll az események kronológikus sorrendje. Azt gondolnánk nem is érdekesek és fontosak egy nyaralóhely téli hírei. Pedig nem így van! Szinte valamennyi Almádi életét meghatározó dolog télen dőlt el. Most vegyünk sorra néhány hírt a „Veszprém Vármegye" című hetilapból: 1897. december 25-én megjelent „Almádi szépül" című cikk, amely remek összefoglalót ad a következő év terveiről.

„...nevezetes újítások történnek a jövő tavasszal. A r.t. (Almádi Fürdő Részvénytársaság) a Hattyú vendéglő szomszédságában, ... csinos emeletes épületet emeltet, melynek földszintjén öt bolthelyiség lesz s amelyek egy részére akadtak is pályázók, akiknek egyike csempe üzletet ... a másik divatáru üzletet akar nyitni. A harmadik bolthelyiségben fodrász terem lesz. Emeleten fogják elhelyezni a posta és távbeszélő hivatalt, valamint a csendőrséget is. ... emeleten lesz továbbá négy bérbeadó szoba is. Nagy buzgóságot fejt ki Verner Károly bíró ...kezdeményezésére állandó útcsinálót alkalmaztak... a község az Almádi „öreghegyen" több parkot akar létesíteni.... A jövő év elején ismét több nyaraló épül Almádiban..." A cikk kivonatos ismertetéséből bizonyára felismeri az olvasó az egykori községháza épületére vonatkozó elképzeléseket.

1898. január 5-én megjelent "Az Almádi vendéglők" cikkből: ...Hattyú vendéglőt Röhrich Lajos bérelte ki... lényeges átalakításokat tervez... minthogy a vendéglő kútja eliszaposodott... a vendéglő előtt levő parkban új kutat furatott, mely pompás kristálytiszta vizet szolgáltat. ...Zsák József aki az új fürdőház közelében építtet új vendéglőt... napokban nyílt meg a ...Fertig-féle fűszerkereskedés... tehát most Almádiban két fűszerkereskedés lesz.

1898. február 9-én megjelent „Újítások Almádiban" című írásból: ...az Almádi Fürdő R.T.... elhatározta, hogy 20 új kabint építtet... a régi 100 kabint is... belső felszereléssel látja el. ...tágas bekerített uszodát csináltatnak... a 16000 négyszögölnyi beültetett parkot átadták a r.t.-nak. Idei szezonra külön kertészt fogadott... második jégvermet építtettek. E néhány híren kívül meg kell említeni a Budapesten tartott rendszeres téli összejöveteleket. Ezeken a táncos eseményeken belépődíj volt és felülfizetéseket szívesen vett a rendezőség. Ilyen pénzek nemes célra használtattak fel, például 1902-ben a Petőfi, 1903-ban a Kossuth szobor létrehozására. A szezont az augusztus végén tartott búcsúest zárta és a következő év június elején tartották a fürdő megnyitását. A nyaralók kiürültek, csupán azokban volt élet ahol szőlő tartozott hozzájuk. A szüret őszi esemény volt amire még összejöttek az ismerősök és a barátok. A kisszámú helyi lakosság élte csendes téli életét, dolgozott a szőlőkben, vágta a jeget a Balatonon, megtöltve a jégvermeket, learatta a nádat, ami a fazsindellyel fedett villák mellett a pincék, présházak tetőfedőanyaga volt. Várták a következő szezont mert a nyaralók körüli tevékenység a szőlők újratelepítése ellenére jelentős jövedelmi forrás volt számunkra.


Forrás

Új Almádi Újság[1] 1989. (1. évf.) 7. sz. 3 p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja