Almádi első nyaralóépületeiről

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc


Almádi Promontórium átalakulása fürdőhellyé a filoxéravész után, az 1880-as évek második felében kezdődött el igazán. Ez a folyamat az épületek funkciójának alapvető megváltozását jelentette. Az épületek zömét a borospincék alkották. A pincéket, présházat, valamint egy lakóhelyiséget, esetleg még egy konyhát is magában foglaló építmények száma sem volt ekkor már kevés. A szőlőgazdálkodás idején ezek az épületek már hosszabb tartózkodást is lehetővé tettek a birtokosok számára, sőt az 1878-79. évi újsághírek szerint már ki is adták nyaralóknak. Ezek az épületek voltak Almádi első nyaralóépületei, amelyeket átalakítás helyett csupán „átkereszteltek” nyaralóvá. Egyébként a nádfedéstől a meszelt falig minden maradt a régiben. Ennek példája a képeslapon látható Ilonka nyaraló, és igen valószínű, hogy ehhez hasonlóak az 1880-as évek elején említettek. Persze voltak kivételek is, 1881. június 12-i hirdetés szerint eladó egy szőlő „két nagy, festett szobája hajlékkal”.

Későbbiekben önálló villák építéséről olvashatunk híreket a korabeli újságokban. Rendszerint úgy, hogy ősszel kezdik az építést és már a szezonra készen is van az épület. Így említik Fekete Károly villáját 1889. szeptember 29-én, illetve 1898 márciusában Perczel Sándor nyaralóját, amint befejezéshez közeledik az építése. 1898 őszén olvashatjuk a hírt, hogy Pfeifer Miklós telket vásárolt, és 1900 nyarán már kapható a villát ábrázoló képes levelezőlap. 1890 őszén jelent meg a Veszprémi Független Hírlapban, hogy Molnár cecei földbirtokos villája elkészült (Bajcsy-Zsilinszky u. 9.), és építik Szalay kanonok úr pompás villáját, amelyik később Kiss Jancsi villa néven vált közismertté. Ugyanekkor fogtak bele Véghely Dezső alispán úr emeletes, tornyos villájának építésébe. Az épület ma is áll, az Auróra hotel mellett, Kakas-csárda néven ismert. Almádi egyik legszebb nyaralója volt a Lujza-lak (Gecső-nyaraló), de a háború alatt bombatalálat miatt elpusztult Igen szép kerítése még látható a Bajcsy-Zsilinszky u. 36-38. szám alatt.

E rövid áttekintés csupán felvillantotta Almádi nyaralóépületei építésének történetét. Ezeken kívül még számtalan épült a századfordulón, egészen az első világháborúig. Közülük jónéhány változatlan állapotban létezik még. Megfontolásra érdemes helyi védelmük biztosítása, megőrizve őket az utókornak.

Forrás

Új Almádi Újság[1] 1991. (3. évf.) 4. sz. 2 p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja