Almádi Újság történetéről

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc

Az Új Almádi Újság júliusi száma 2004. július 10-én jelent meg. A szerkesztőség szándékosan tette erre a napra a megjelenést, mert mint jeleztük 1904. július 10-én jelent meg az Almádi Újság első száma. Nem sok település dicsekedhet, hogy 100 évvel ezelőtt megjelent újságot folytat. Hozzá kell tenni, 1904. szeptembertől 1989 áprilisáig szünetelt a megjelenés, ezért is választottuk az Új Almádi Újság címet. Összesen nyolc szám jelent meg 1904-ben. Érdekes lehet mi mindent írtak eleink Almádiról, az akkori eseményekről, történésekről, lapozzunk bele.


1904. július 10. 1. szám.

A „Beköszöntő” már ismert az említett 2004. júliusi számból. Dr. Óvári Ferenc „Valami a Balaton kultuszról” című, egész oldalas írásából két mondatot kell idézni. Egyik így szól: „Az Almádi Újság azzal végezheti legérdemesebb munkáját, ha a Balaton Szövetség közös érdekeinek szolgálatába áll.” A másik mondat pedig a cikk vége: „Érezzék magukat itthon a mi csendes vendégszerető partjainkon – megtalálva itthon a keresett üdülést és gyógyulást, hogy majdan visszatérve boldog otthonukba szíves emlékezéssel gondoljanak vissza olykor szerető balatonparti barátaikra, ismerőseikre! Hozta a jó Isten! Almádi, 1904. VII. 8 dr. Óvári Ferenc országgyűlési képviselő”

A lapszám gazdag anyagából néhány hír: ”Ez évadban megnyílt az Almádi Kör olvasó szobája is, melyben a legnevesebb budapesti újságok állanak a fürdőző közönség számára”, amin kívül „egy szépen berendezett könyvtár is dicséri az Almádi Kör tisztikarát.” A kör tagjai számára ingyenes, egyéb személyek pedig havi 2 korona „könyvtári díjat” fizetnek. Az épület a lebontott Sirály panzió épülete volt, akkor még földszintes házként, ma pedig a Tempó üzletház parkolója található a helyén.

„Biológusok a Balatonon.” 16 tanárnőből és tanárból álló csoport kereste fel Almádit, akik a „vallás és közoktatási miniszter” által szünidei tanfolyamra érkezetek ide „állatok és növények” gyűjtése céljából. Hiányolták egy emeletes 40-50 szobás, szép tágas és kényelmes szálloda meglétét. Egy következő hírben jelzik, „úgy látszik, mégis pótolva lesz a szálloda” és a nagy hiány megszűnik. Jövő évre Almádinak már lesz egy szép kényelmes szállodája, „amely bizony nagyon elkelne ebben a keresett balatoni fürdőben.”

A fürdőigazgatóság két teljesen felszerelt teniszpályáján „szép hölgye, urak gyerekek vígan ütögetik a labdákat A pályák reggel 7-től 12-ig és 2-től 8-ig áll a közönség szórakoztatására” Az említett teniszpályák már 1896-ban készen voltak. Az újságban jelezték, hogy augusztus elején tenisz és úszóversenyt rendeznek.

„Vigalmak” cím alatt ismertetik a július 2-án az Almádi Kör által, a Hattyú vendéglőben rendezett ismerkedési estély lefolyását, ami igen kedélyesre sikerült. Megjegyzendő az évadot minden alkalommal ismerkedési esttel kezdték, amikor az első fürdővendégek jöttek össze bálozásra. Másik „vigalom” „Czompó Ábris” levele sógorához Göre Gáborhoz (akkoriban kedvelt olvasmány volt) amiben leírja almádi tapasztalatait. Betért a „Kneipp kávéházba” kávét inni, de csak hideg vizet akartak adni neki, mert az oda járó embereknek csak ez a jó. Majd tovább ment és „bejutott a zsákba” útját folytatva elért a „hat tyúkba” a réten keresztül „amit itt úgy hínak, hogy park.”

Végül rejtvény és szerkesztői üzenetekkel zárult a lap. Természetesen a reklámok sem maradhattak el. Németh Zsigmond férfi szabó a községházában levő üzletében ajánlja szolgáltatásait. A Hattyú vendéglőbe hívja a vendégeket az akkori bérlő Rőhrich. Végül Pethe Viktor a községházban levő „fűszer, csemege, bor és ásványvíz” fióküzletét ajánlja a közönség szolgálatába, ahol képes levelezőlapok nagy választékban kaphatók, valamint „tűzifa és széneladás is van”.

Remélhetőleg az egykori Almádi Újság első számának kivonatos ismertetésével képet kaptunk a 100 évvel ezelőtti Almádiban folyó életről, szórakozási lehetőségekről, a kedvelt fürdőhely hangulatáról.

Forrás

Új Almádi Újság[1] 2004. (16. évf.) 8. sz. 18. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja