A város központja (II. rész)

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc

- 1928: A Magyar Fürdőtérképek 4. számú darabja „Balatonalmádi és környéke” cím alatt, ebben az évben jelent meg. Az előzőekben említett 1923 évi térképhez képest igen jelentős változásokat láthatunk a következők szerint.

1928 évi térkép részlete

1. Felépült a Pannónia Otthon négy épületből álló együttese. Az épületek egy kertészetileg szépen kialakított udvart zártak közre. A telek déli részén, szemben a mai városházával két teniszpályát is építettek. A főépületben működött a Fürdőigazgatóság.

2. Megvalósult az Abbázia szálló épülete (ma Tulipán + Mc’Donalds).

3. Beépült a Remete patak bal partja, azaz a Széchenyi sétány. A mai városháza földszintje több üzlethelyiséggel együtt, az akkori mozi (Almádi első mozija!) bejárati épülete volt. Közelében megvalósult a Klára panzió (ma lakóház) és a Hétvezér utca sarkán, szemben a Zsák vendéglő bejáratával, megnyílt Almádi első gyógyszertára.

4. A Pannónia Otthon épületei és a Baross Gábor út (akkor még a Széchenyi sétányig tartott) közötti teresedésen, szemben az állomással, virágos parkot alakítottak ki, a Pannóniához tartozóan.

5. A korábban épült postával szemben, a Baross Gábor út és a Babits Mihály utca sarkán épült emeletes házban megnyílt a Kelemen cukrászda.

6. Megvalósultak az Arany János és a Petőfi Sándor utcák, a Jókai utcához csatlakozóan. A település fő utcájává a Baross Gábor utca lépett elő. A Petőfi utca (a város ma legjelentősebb utcája!) csupán néhány méter széles, beépítetlen telkekkel határolt földút volt.

A fentebb írt rövid ismertetésből kiderül, hogy az 1920-as évek végére a település központjának tekinthető terület kialakult és a környezete nagyrészt beépült. Szakmai kifejezéssel élve a „térfalak” jórészt megvalósultak. Néhány további épület, elsősorban villák, az 1930-as évek elején történt felépítésével szinte teljesen beépültnek tekinthetjük a község központi területét. Ehhez képest egyetlen beavatkozás volt a 71. számú út 1938-39-ben történt megépítése, aminek hatását sajnálatos módon ma sokkal erőteljesebben érezzük mint annak idején eleink.

Leszámítva azt a tényt, hogy a szovjet hősi emlékművet az említett parkosított részen, a Baross Gábor út mentén, szemben a Tulipán szállóval helyezték el, az 1960-as évekig változatlan volt a község központi területe.

Kapcsolódó cikkek

Forrás

Új Almádi Újság[1] 2004. (16. évf.) 2. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja