60 éve...

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc

Március 24-én lesz 60 éve, hogy egyik hadsereg elvonult Almádiból és bevonult helyette egy másik és elég tartósan itt is maradt. Persze annak idején nem így gondoltuk, nem vártuk ezt az „ideiglenes” tartósságot. Mindenkinek elege volt akkorra már a háborúból, és ha valaki azt mondta volna akkor, hogy még vagy 45 évig lesz szerencsénk az újonnan bevonult hadsereghez, valószínűleg meglincselik.

Almádi viszonylag kevés károsodással élte át a háborús éveket, az 1945. március 22-én történt bombázásig csupán egy-egy kisebb bomba „pottyant” le az éjszakai felderítő repülőgépekből. Az említett bombázás megközelítőleg délkelet-északnyugat irányban vonult át a településen és akkor úgy láttuk, hogy a kisebb bombák között egy-egy nagyobb is volt. Utóbbiak nyoma nagyjából követhető. Az Óvári úton levő Állami Elemi Népiskola épülete telitalálatot kapott, ugyanúgy a mai orvosi rendelő (Baross Gábor u. 44. sz.) helyén álló lakóépület is. Bomba esett a Hattyú vendéglőhöz tartozó épületre, a Rózsakert vendéglő épülete mellé és a Kurcz Rudolf utca 10. számú ház utcai kerítésére.

Ezeken túlmenően elég sok épületben keletkeztek kisebb károk, bombaszilánkok csapódtak be a tetőcserepekbe, kitörtek az ablakok, vakolatsérülések keletkeztek az épületek homlokzatán. A front gyorsan, szinte egyetlen nap alatt átvonult a településen, nem voltak utcai harcok, amelyek borzasztó károkat tudnak okozni. A ki- és bevonuló hadseregek harcosai elég sok épületet feltörtek, elsősorban a „gazdátlan” nyaralókat szállták meg és vittek el valamilyen „emléket” a házból. Szakértők szerint a háború már csak ilyen.

Egyre kevesebbeknek van személyes emlékük abból az időszakból, lassan már mindenki könyvekből ismeri, a szerző többé-kevésbé szubjektív szemüvegén keresztül láttatva. Nem beszélve arról, hogy nagyon sokáig nem lehetett a valóságot elmondani, vagy leírni, mert az sértette a bevonuló hadsereget.

A képek leírása:

1. kép. Hadifoglyok menete a 71. számú főúton. Háttérben látszik három régi almádi villa, amelyeket azóta sajnos lebontottak. A felvétel hátulján a következő szöveg olvasható: „Harcok Magyarország felszabadításáért című sorozatból a Balaton térségében. Magyar katonák, akik önként megadták magukat a felszabadító szovjet csapatoknak (1945. január, február)”. A szöveg téves, miután az említett csapatok csak 1945. március vége után kísérhettek foglyokat Almádiban.

2. kép. Az Óvári úti Állami Elemi Népiskola romjai, háttérben látszik a Szent Imre templom sértetlen toronysisakja.

3. kép. Az állomás épülete 1945. tavaszán. A peronon álló szekér a szovjet hadsereghez tartozó „típus” szekér. Az épület látható sérülései mutatják az általános károkat.

Forrás

Új Almádi Újság[1] 2005. (17. évf.) 3. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja