Zirc

A Helyismeret wikiből
Zirc
Zirc abbey.jpg
Az apátság madártávlatból
THM 0002590845.jpg
Zirc címere
Közigazgatás
Járás: Zirci
Jogállás: város
Irányítószám 8420
Földrajzi adatok
Terület: 37,40 km2
Zirc weboldala

Földrajzi elhelyezkedés

Zirc város a Bakony hegység központi részén, a Zirci-medencében helyezkedik el. A Zirci medencét-Zirc várost-északról a Sestra-hegy (Szesztra-nővérek), észak-nyugatról a Pintér-hegy, dél-nyugatról a Három-hegy szegélyezi, bizonyos védelmet nyújtva az uralkodó szelektől. A keleti riányú nyitottságot a 20 hektáros Arborétum töri meg. A Magas-Bakony tájegység, melyen Zirc város és vonzáskörzete elterül, éghajlata hegyvidéki jellegű. Az évi középhőmérséklet 9 °C, január -3 °C, július +20 °C. Az átlagos évi csapadék 800 mm. A viszonylagosan sok csapadék ellenére sem gazdag a vidék felszíni vizekben. A dolomit- és mészkőhegyek elnyelik a csapadék jelentős részét. Az elnyelt csapadék kisebb hányada a hegység peremén karsztforrásként jut újra a felszínre. A Magas-Bakony folyóvizei csak ereknek,csermelyeknek, patakoknak nevezhetők az előbb felsorolt okok miatt. Évszakonként változó vízhozamuk a csapadék függvénye. A Zircen keresztülfolyó Cuha-patak a Zirci-medence forrásaiból táplálkozik és Vinye közelében folyik bele a Porvai-medence forrásainak vizeit összegyűjtő Hódos-ér.

A város könnyen megközelíthető a 82-es főúton. Az 1896-ban épült Győr - Zirc - Veszprém vasútvonal is jó szolgálatot tesz a Magas-Bakonyban túrázni vágyó csoportok utazásához.;

Alapítás-újralapítás

Az ország legmagasabban fekvő (400 m) kisvárosát 1182-ben III. Béla király hívására a franciaországi Clairvauxból érkező ciszterci szerzetesek alapították, majd a török hódoltság után 1712-től a sziléziai Heinrichau ciszterei építették újjá, európai hírű szellemi és gazdasági kultúrát, – ezzel térségi központot teremtve a Bakony szívében.
Zirc történetét lásd részletesebben

Lakosság

Zirc lakossága 1945-től 1990-ig folyamatosan növekedett. 1945-ben 3500, 1990-ben 7800 volt a város lakossága. Azóta azonban szinte folyamatosan csökkent. A ma 7 110 lakosú bakonyi „főváros” idegenforgalma kiemelkedő: megőrzött történelmi emlékeivel, kulturális programjaival, szolgáltatásaival és családias hangulatú vendégszeretetével évente százezernyi látogatót fogad. Zirc a bakonyi túraútvonalak kiindulópontja, környéke a hegység egyik legszebb, turisztikai szempontból is vonzó tája.

Zirc, a Bakony fővárosa ma egy dinamikusan fejlődő, jövőképpel rendelkező térségi központ.

Testvérvárosai

Polheim, Németország (1990)
Barót, Románia (1990)
Nivala, Finnország (1998)

Forrás

Magyarország városai. szerk. Karvalics László. Bp., ÉGISZ Kiadó. 1996-