VasútARTjáró

A Helyismeret wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Fdanko (vitalap | szerkesztései) 2018. február 3., 19:47-kor történt szerkesztése után volt.

Balatonalmádi Értéktár - Kulturális örökség

VasutARTJaro.jpgA koncepció

Mint kiállító tér

A vasúti aluljáró falain megjelenő képek az áthaladó gyalogosokhoz "elviszi" a művészeti alkotásokat. Azokhoz is eljutnak a vizuális értékek, akik egy szokásos kiállítóhelyet nem látogatnak meg. A városból a strandra, a borfesztiválra, a bevásárlóközpontba igyekvők megállnak a képek előtt, és mivel fél évig látható egy válogatás, így ez többször megtörténik, a tárlatok látogatottsága nagyon nagy.

Almádi művészeti értékeinek bemutatása

A kiállító hely kizárólag Balatonalmádi kulturális értékeinek - képzőművészeinek, fotósainak - bemutatását szolgálja. A helyi művészek alkotásaiból összeállított tárlatok felmutatják a város kulturális változatosságát, gazdagságát. A kiállítási lehetőség a helyi alkotók számára rendkívüli nyilvánosságot tesz lehetővé, a város lakói számára pedig a közös kultúrkincs birtoklásának élményét erősíti.

Perifériális térből elsődleges kulturális köztér

A korábban elhanyagoltnak tűnő, gyors áthaladással "letudott" tér az új szereppel kedvelt művészeti köztérré vált. Minőségi tér alakult a korábban értéktelen, pejoratív jelzőkkel emlegetett alagútból. A gondozott falfelületek, a képek, nem várt hatással vannak az aluljáró gyalogosaira - a kultúra kultúrát szül - megszűnt a szemetelés, rongálás, firkálás.

Kapocs

A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár épülete és kiállítóterme és a Szent Erzsébet ligetben kialakított Kézfogás Európa Szoborpark között kapocsként szolgál, köztes kiállítóhelyként vezeti a város lakóját, vendégét művészeti sétáján. A szoborparkkal együtt szokatlanságával már eddig is sok látogatót vonzott a városba, hogy a három helyen aktuálisan látható tárlatokat végigjárja.

Indikátor

Az egymást váltó tárlatok a helyi művészeket - a folyamatos bemutatás lehetőségét megteremtve - újabb alkotások létrehozására ösztönzik. A helyi döntéshozók számára a sikeres bemutatók további mecénás gesztusokra adnak késztetést a bemutatott alkotások révén, ami a helyi kulturális értékek megismerésére nyújt lehetőséget. A helyi lakosok és az eseti látogatók számára az újabb tárlatok megtekintésére is ösztönzőleg hat.

Létrejötte

A szabadtéri kiállítótér a helyi alkotók önkéntes munkájával és Balatonalmádi város önkormányzatának támogatásával 2013-ban valósult meg. A kiállítótér a helyi

A korábban nem kedvelt, előnytelen állapotú tér elegáns, barátságos, -rövid idő alatt közkedvelt kulturális közösségi térré vált. A kezdeményezést felkarolta a helyi turisztikai egyesület, felismerve idegenforgalmi jelentőségét, ezért biztosítja a működés szervezeti kereteit, így a VasútARTjáró gazdájává vált.

Évente két kiállítás szerveződik, egy képzőművészeti valamint egy fotókiállítás. Mindkét kiállításon kizárólag almádi, vagy Almádihoz kötődő alkotók vehetnek részt. A fotókiállítások tematikusak: városunk és környezetének ismert és rejtett értékeinek bemutatása.

Cimer.jpg
"Értéktárba való felvételét egyedisége, városunkat gazdagító hatása indokolja. Egyrészt mint egyedi kiállítóhely, másrészt a kiállított alkotások révén a város kortárs képző- és fotóművészeti értékeinek bemutató helyeként."

A Balatonalmádi Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság határozata alapján