Rendhagyó visszatekintés

A Helyismeret wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Fdanko (vitalap | szerkesztései) 2016. november 30., 19:41-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Írta: Schildmayer Ferenc

Közeledvén az év vége, szokás visszatekinteni az elmúlt év eseményeire. Térjünk el a megszokottól és a száz évvel korábbi 90-es év eseményeit nézzük át. Ehhez segítségünkre lesznek a „Veszprém” és a „Veszprémi Független Hírlap” című hetilapok fennmaradt példányai.

Február végén az „Almádi Fürdő r.t.” megtartotta éves rendes közgyűlését a veszprémi „Korona” nagytermében, a részvényesek nagy érdeklődése mellett.

Március elején tartott ülést az „Almádi Fürdő r.t.” választmánya, ahol elhatározták egy felügyelői állás szervezését. „Nem arra kell törekedni, hogy Almádi „házi” fürdőhely legyen országos nagyképüsködéssel, hanem igenis „országos” fürdőhely, házi hangulattal” összegezett a cikkíró.

A március 21-i jégverés nagy károkat okozott a gyümölcsösökben.

Április 5-én bíróválasztás volt Almádiban. A lemondott Szalay Ferenc helyett megválasztották Czollenstein Ferenc veszprémi polgárt és almádi birtokost. Ezidőben folyt Almádi szépítése. Akkor alakították a parti síkságot parkká, fenyők mellett 3600 díszfát ültettek. A villaépítések is folyamatban voltak.

Hajómenetrend 1890-ből

Április végi hírből megtudjuk, hogy „A veszprémi munkásoknak május l-re tervezett ünnepsége, nehogy a párizsi szocialistákkal való rokonszervezés jellegét tüntesse föl,... a munkások majálisa pünkösd másnapján lesz Almádiban.”

Május végén Fikert Antal almádi-vörösberényi „derék körjegyző neveztetett ki” fürdői felügyelőnek.

Június 5-én volt a fürdő megnyitása „ezernyi közönséggel”, zenekarral, beszédekkel, majd késő éjjelig tartott a népünnepély. Június 15-én Blaha Lujza tett látogatást Almádiban Véghely Dezső alispán vendégeként. Ezidőben dr. Lang Ignác tiszti gyakorló orvos volt a fürdőorvos. Június végén olvashatjuk „ezidén hozattak be először gyógydíj (kurtaxa) családonként 1-2 forintjával”. A kápolna tér mellett Szalmássy János külön mészárszéket építtetett.

Hirdetés a fürdő megnyitásáról

Július 13-tól indult meg az omnibusz közlekedés Veszprémből Almádiba. Július 19-én megjelent „A Balaton pusztulása” című cikk. Az almádi fürdőház már szárazon áll, rengeteg a hínár, mindez a Sió vízszintjének állandó szinten tartása miatt. Július végén megjelent cikk szerint minden este bál van, hiányolják a társas kirándulásokat, a fürdővendégek kinyomott listája 10 krajcárért kapható.

Augusztus 2-án olvashatjuk, hogy a múlt hó 22-én Almádiból három joghallgató elindult a Balaton körülgyaloglására „egy táncvígalom lumpolásából merítve maguknak bátorságot”, most visszaérkezvén egy táncvígalmon beszámolnak a hölgyeknek.

Július végén volt a fürdő r.t. évi rendes közgyűlése. Igen sok más mellett elhatározták a fürdőház lerombolását és egy „nagyszabású, új modernstylű fürdő” építését.

Augusztus elején a fürediek 200 fős csoportja tett látogatást a „Kelén” hajóval Almádiban, amely a félreértések miatt botrányba fulladt. A vendégek hajóra szálltak és visszamentek Füredre. Az almádi vendéglős nyakán maradt 200 adag vacsora, fürediek éhesek maradtak stb.

Augusztus végi hír szerint magyar festőművészek keresték fel Almádit, itt dolgoztak egy ideig. (Baditz Ottó, Mesterházy Kálmán, Vágó Pál)

Szeptember 20-i tudósítás az Almádi Fürdő r.t. választmányi üléséről. Elhatározták „a Balatonra konstruált vasgereblyékkel a hínárszérüknek kitépettetését”, a fürdőhöz vezető alsó kocsiút lezárását, ott kizárólag sétány lesz (ma Széchenyi sétány). Bemutatták az új szálloda és a fürdőház részben elkészült terveit.

Október eleji újságban olvashatjuk, hogy közel 100 kocsi követ szedtek ki a fördőház környékéről, miközben egy ezüst karkötőt találtak, amit igazolt tulajdonosa a bírónál átvehet. Az októberi Országos Balneológiai Kongresszuson dr. Lang Ignác fürdőorvos által képviselteti magát a fürdő r.t. választmánya. A kongresszuson „aligvárt méltánylásban és elismerésben részesült” Almádi.

Több hír foglalkozik az ősszel megkezdett, illetve folyó építkezésekről. Ekkor kezdték meg a Véghely villa (ma Kakas csárda) „tornyos-erkélyes” nyaralóvá történő átépítését, a Szalay-villa (ma Kiss Jancsi villa néven ismert) emeletén dolgoznak, épül a Molnár villa, stb.

A községi képviselőtestület „múlt vasárnap” (október 12) tartott ülésén elzárta a rétmenti kocsiutat, amely a fürdőigazgatóság javaslata szerint sétány lesz. A kocsiút ezután a felső villasornál vezet le a Balatonra. (Ma Bajcsy-Zsilinszky út).

November közepén több kút fúrásáról értesültünk, de egyúttal egy tragédiáról is. A Nagy Ignác féle szőlőben robbantottak a kútban. A mester meggyújtotta — 14 méter mélységben — a gyújtózsinórt, belugrott a sajtárba, társai gyorsan húzták felfelé, de 10 m magasságnál visszazuhant mert a kötél elszakad, a töltet pedig felrobbant. A mester életben maradására alig volt remény. November végi hír, az almádiban nyaralt Baditz, Mesterházy, Tölgyessy és Vágó festőművészek Budapesten állították ki „az e kedves fürdőhelyen készült gyönyörű képeiket”. A buda-pesti lapok a legnagyobb elismeréssel bírálják őket.

December 13-án megjelent cikk, amelyik az Országos Balneológiai Kongresszuson tartott előadás kivonata, részletesen foglalkozik Almádi jelenével és jövőjével.

Ennyi mindent írtak 100 évvel ezelőtt közvetlenül Almádiról, de ezen felül számtalan olyan hír és cikk jelent meg, amelyik áttételesen kapcsolódik városunk történetéhez. (Útépítésről, vasútépítésről, Balatonról, hajózásról stb.)

Zárásként ezek közül egyet ismerjünk meg. Kiss Jancsi és zenekara májusban Brazíliába hajózott. Előtte fényképet csináltattak pompás huszár-egyenruhájukban, ami a következő volt. „Aranysújtátos piros nadrág, égszínkék aranyos atilla, s szürke nyuszt-prémes, sastollas kalpag, térdig érő, aranyzsinóros lakk-csizma.” Hogy miként számolt be a cimbalmos egy hosszú levélben az izgalmas hajóútról? Egyszer bizonyára sor kerülhet ennek ismertetésére is.

Forrás

Új Almádi Újság[1] 1990. (2. évf.) 12. sz. 2 p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja