Májusi hírek anno...

A Helyismeret wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Fdanko (vitalap | szerkesztései) 2014. január 23., 22:52-kor történt szerkesztése után volt. (Forrás)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Írta: Schildmayer Ferenc

Egy település történetének eseményei és adatai időrendbe szedve adják annak történeti kronológiáját. Bizonyára egyszer Almádiról is fog ilyen feldolgozás készülni. Ehhez azonban rengeteg adatot, iratot, újságot, oklevelet kell áttanulmányozni, majd sorrendbe rakni és összegezni. Most tekintsünk egy kicsit vissza Almádi múltjába és nézzük meg milyen eseményeket, adatokat találunk a májusi hónapokban az elmúlt századokban.

- 1772. május 13. A Kis-Berényi földön levő szőlősgazdák tiltakoznak a dézsma feletti 2 peták adó ellen, hivatkozva az 1715-ik esztendő 97. artikulusára.

- 1799. május 9. Egy elismervény adatai szerint az Almádi hegybíró Molosfai János, nótárius (jegyző) Szente János.

- 1807. május 16. Összeíráson szereplő adatok szerint Devecseri István a hegybíró, Budai János a hegymester és Rados István esküdt.

- 1807. május 18. Almádi hegy tisztségviselői:
  Devetseri István hegybíró
  Szijártó István vice hegybíró
  Rados István esküdt
  Haubner Mátyás esküdt
  Besenyő Márton esküdt
  Szente János nótárius

- 1812. május 18. Szőlőbecslés aláírói, illetve készítői: Devecseri István hegybíró, Cseh Szíjártó István vice hegybíró és a hegység nótáriusa is.

- 1815. május 29. Helyszíni vizsgálat az Almádi hegyen. Végezték: Rados István hegybíró, Devecseri István hegy esküdt.

- Külön érdekesség, hogy mindketten saját pecsétjükkel erősítették meg aláírásukat.

- 1829. május 1. Hiteles helyi jegyzőkönyv szerint Varga Judit az „Öreg Almádi Hegyen" levő szőllejét elcseréli.

- 1878. május 5. Almádi készül a nyárra, építik a fürdő és vetkőző helyiségeket. A káptalan a Balaton szélén „az úgynevezett Remete-folyócskát” szabályoztatja.

- 1880. május 30. A balatoni (alsó) csárda nagyobbítva lett. A múlt évben a Kiskuti csárdában volt vendéglős, Varga János az Almádi Szőlőhegyen a „Serer-féle” nyárilakban vendéglőt nyitott, „hol a vendégeknek már étkezni is lehet”.

- 1881. május 22. Nagyobbítják és csinosítják a fürdőházat, két csónakot rendeltek, 20 és 10 személyre, nemzeti színűek lesznek és a megnyitás napján fogják elkeresztelni. (Későbbi hír: egyik az Almádi, a másik a Veszprém nevet kapta).

- 1884. május 18. Dr. Thaly László ezredorvos úr megvásárolta a vörösberényi „palotát" (volt rendház) 20 hold földdel, hogy azon „hidegvízgyógyintézetet” állítson. 18 szobát bebútoroztatott és Veszprém – Vörösberény – Balaton közt oda-vissza társas kocsi közlekedést létesít.

- 1886. május 30. A részvénytársaság bérháza 6 szép szobával és gyönyörű verandával csaknem kész (Bajcsy-Zs. u. 50.)

- 1889. május 12. Hornig Károly báró megyéspüspök megtekintette a csinosodó Almádit.

- 1897. május 2. Véghely Dezső alispán, almádi birtokos, almádi felvirágoztatójának temetése. A szentkirályszabadjaiak megfellebbezik a tervezett malom-völgyi utat.

- 1898. május 1. A részvénytársaság által rendezett tavaszi ünnep fényesen sikerült A veszprémi biciklisták befutóit taracklövésekkel üdvözölték a társasági (Hattyú) vendéglőben. Volt szépségverseny, amelyet Schrőder Lujza kisasszony nyert meg. Ugyanezen a napon nyitotta meg Zsák József a vendéglőjét, amely szintén zsúfolva volt vendégekkel.

-1899. május 7. Az Almádi „Országház" bokrétaünnepélye, azaz elkészültek az új községháza falai teljes magasságban és kitűzték rá az ilyenkor szokásos feldíszített faágat.

E néhány májusi eseménnyel kívántam felvillantani a régi Almádi történetének csekély részét.

Forrás

Új Almádi Újság[1] 1992. (4. évf.) 5. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja