Leánykökörcsines legelő

A Helyismeret wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Fdanko (vitalap | szerkesztései) 2015. szeptember 29., 10:14-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)


Ertektar.png
4517a leanykokorcsin.jpg10474 hrsz-ú leánykökörcsines legelő/erdő Balatonalmádiban, a Vöröshegyi út felső végénél. A Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) közösségi jelentősségű, Natura 2000-es [1] védett növény. Sztyepperétek, karszt-bokor-erdők, sziklagyepek, löszgyepek növénye. Védelme nem igényel anyagiakat, csak odafigyelést. Ennek az állománynak a különlegessége a nagy formai változatosság! A 2011-ben végzett élőhelykezelés következtében tőszáma csaknem megduplázódott.

Leánykökörcsin

A boglárkafélékhez tartozó kökörcsinek kora tavaszi virágaink. A 4 rokon fajjal együtt mind védettek, a leánykökörcsin kártérítési értéke 10.000 Ft. Közösségi jelentőségű, Natura 2000-es faj. Hazánkban még sokfelé él. Hegyi- és irtásrétek, sztyepprétek, karszt-bokorerdők, sziklagyepek, homoki- és löszgyepek növénye. Veszélyeztetői a beépítés, cserjésedés, illegális terepmotorozás, quadozás, a gyepek tavaszi égetése, virágának, tövének gyűjtése. A növény mérgező, az állatok nem legelik le, csak környezetét, így fenntartva életterét! Virága színe, termésének repítő készüléke, virágszára szőrözöttsége miatt a fotósok kedvence.

A terület

A 6000 m2-es legelő és erdő művelésű ágba tartozó, önkormányzati tulajdonú telek. Az itt lévő, szokatlanul sűrű, többezres állományt, Novák László természetfotós, lokálpatrióta, az 1990-es évek elején „fedezte fel". Azótamegigyelték a legelő cserjésedésének hatását: az állomány fogyását. Többször fölmerült a helyi védetté nyilvánítás szüksége is. A helyzet aggasztó lett, az állomány élettere vészesen fogyott, a beárnyékolás mértéke a fényigényes leánykökörcsin számára tűrhetetlenné vált. Tőszáma kb. 10%-ára csökkent! 2011-ben a botanikusok közötti magánkezdeményezésre, internetes szavazással megválasztották az év vadvirágának. Ekkor a területet civil kezdeményezésre és civil összefogással, a Balatonalmádi Önkormányzat és a Balatonalmádi Városgondnokság tevőleges segítségével megtisztították a fiatal fás szárúaktól, így a leánykökörcsin számára élhetőbbé vált, így a tőszám azóta csaknem megduplázódott!

Cimer.jpg
"A területen a védett növény szokatlanul sűrű, többezres állománya található, nagy formai változatosságú egyedek csoportja."

A Balatonalmádi Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság határozata alapjánJegyzetek

  1. Natura 2000

Hivatkozások

Gergely Endre: Az "év vadvirága" a leánykökörcsin. In.: Új Almádi Újság. - 2011. 3. szám p. 24.