Egy almádi emlékmű

A Helyismeret wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Fdanko (vitalap | szerkesztései) 2017. február 1., 15:21-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Írta: Schildmayer Ferenc

A Szent Margit kápolnától elindulva a Martinovics utcában az első útelágazásnál egy szép emlékművet láthatunk, amely felirata szerint Kompolthy Tivadar író, újságírónak állít emléket, az itt elágazó utca pedig az ő nevét viseli. Feltehető a kérdés, mit tudsz róla almádi polgár?

Az Almádi Kör kezdeményezésére állított emlékmű felavatása több mint 72 évvel ezelőtt történt, amiről a helyi (veszprémi) lapok részletesen tudósítottak. Nemcsak a veszprémiek, hanem egyéb sajtóorgánumok is megtették ezt. Érdekességként megemlíthető, hogy volt egy „Magyar Fürdőkurír” című, „Fürdőügyi, Társadalmi és Szépirodalmi Szemle” amiről ma már alig tudunk valamit. Mindenesetre az I. évfolyam 1. száma megemlékezik Kompolthyról, a „A balatoni kultusz úttörőjének emlékszobra” című tudósításában. E szerint a „Magyar Újságírók Egyesületének koszorúját Kárpáti Aurél, az „Otthon Írók és Hírlapírók Köréét” Sülé Antal helyezte a szoborra, megemlíti dr. Sziklay János lelkesítő beszédét.

A Magyar Fürdőkurír címlapja

A szoboravatás részletes programját a Veszprémi Hírlap 1928. szeptember 2-i száma ismertette az alábbiak szerint:

„Irodalmi ünnepély Almádiban.
Az Almádi Kör szept. 2-án vasárnap délelőtt 11 órakor irodalmi ünnepélyt rendez, melyen a Magyar Ujságírók egyesülete elnöki tanácsa nyilvános ülést tart, melynek keretében felavatják a Kompolthy műemléket. Kompolthy Tivadar újságíró a legelső uttörők egyike ki a Balatonkultusz feltámasztásában és Almádi község fejlesztésében és ismertté tételében igen hasznosan közreműködött. Program a következő: 1. Reggel 9 órakor ünnepélyes szentmise a Balatonalmádi kápolnában, tartja Kertész Kálmán b.füredi hitoktató. 2. A budapesti vendégek fogadtatása d.e. 11 órakor a balatonalmádi-i fürdő-állomáson. 3. Az Almádi Kör és a Magyar Ujágírók Egyesülete nyilvános ülése a Hattyú-vendéglőben d.e. fél 12 órakor. 4. Kompolthy-műemlék felavatása az Etelka út sarkánál déli 12 órakor. a) A Vörösberényi Énekkar a Hiszekegyet énekli. b) Ünnepi beszéd, tartja Szávay Gyula a Petőfi Társaság tagja. c) Balatoni nóták, énekli a Vörösberényi Énekkar. d) Kompolthy Tivadar verseiből szaval Kubányi György a Nemzeti Színház volt tagja. e) Irredenta versek, szavalja Olasz Sárika. f) Záróbeszéd, tartja dr. Óvári Ferenc az Almádi Kör elnöke. g) Himnusz, énekli a közönség.”

A Veszprémi Hírlap következő számában - mint ez annak idején természetes volt - bőséges tudósítást olvashatunk az esemény lefolyásáról, kitérve az elhangzott méltató beszédekre, a program ismertetésénél részletesebben.

Néhány életrajzi adat Kompolthy Tivadarról: született Szomolnokon 1852. április 19-én, meghalt Budapesten 1907. november 30-án. Író, újságíró, 1881-1897 között a Veszprémi Független Hírlap szerkesztője és kiadója. 1884-től saját nyomdája volt Veszprémben. A Balaton kultusz lelkes híve, főként Balatonalmádiban, saját villájában tartózkodott. (Forrás: Veszprém Megyei Életrajzi Lexikon.)

Forrás

Új Almádi Újság[1] 2000. (12. évf.) 12. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja