Almádi Ujság (cikk)

A Helyismeret wikiből
Regi Almadi Ujsag cimlap.jpg
Írta: Schildmayer Ferenc

Megfeledkeztünk egy évfordulóról! Júliusban volt három éve, hogy újságunk folyamatosan megjelenik. Az első mutatványszám 1989 áprilisában, Almádi várossá nyilvánítása alkalmából jelent meg és ma már ritkaságnak számít. Eddig nem sok szó esett arról, hogy miért nevezzük Új Almádi Újságnak városunk lapját. Talán nem is sokan veszik észre az „új” szócskát. Miután 1904. szeptember 3-án jelent meg a „régi” Almádi Újság utolsó száma, legfőbb ideje, hogy néhány sorban megemlékezzünk kedves elődünkről és áttekintsük rövid életét.

1904. július 10-én jelent meg első száma és ettől kezdve hetenként, minden vasárnap vehették kezükbe az olvasók. Azzal a szándékkal indult, hogy idénylap lesz, azaz csak július és augusztus hónapokban kerül kiadásra. Ezen ma talán csodálkozunk, de ez időben Almádi állandó lakossága 350-400 fő körül mozgott. Összesen nyolc szám jelent meg, a lap példányszámát tekintve nincs ismeretünk, de az előzőekből következően nem túl sok lehetett. A laptulajdonos a Balaton-Almádi Újságvállalat volt, felelős szerkesztője pedig Gelsei Bíró Zoltán, a szerkesztőség és kiadóhivatal a Balaton-Almádi Jób-villában volt található. Egyes példányok Kozarics György üzletében kaphatók Balaton-Almádiban. Veszprémben, Köves Béla könyvnyomdájában készült. A lap munkatársai az Almádiban üdülők, illetve üdülőtulajdonosok voltak.

A lap első számában megjelent egyik hiretés

Átolvasva az egyes számokat, látható, hogy kizárólag helyi eseményekkel foglalkozik a piaci áraktól az új iskola felavatásáig. Még reklámoldara is futotta a nyolc oldalból, ez volt az utolsó oldal. Ízelítőül néhány érdekesebb sor, hírrészlet az egyes példányokból:

1. szám: Beköszöntő. Vezércikk dr. Óvári Ferenc tollából.

Sport: A fürdőigazgatóság 2 teljesen felszerelt teniszpályáján már megkezdődött a játék... A pálya reggel 7-től 12-ig és délután 2-től 8-ig áll a közönség rendelkezésére.

2. szám: Érdekes számok (vezércikk). „Almádi immár a balatonparti fürdők látogatottsága tekintetében három éve a harmadik helyen áll.” Első Siófok, második Füred, az 1901. évi statisztika szerint Almádiban volt 746 állandó és 733 ideiglenes, összesen 1479 fürdővendég. Siófokon 13 863, Füreden pedig 4918 volt a vendégek száma. Ne felejtsük el, hogy Siófokon már 1862 óta volt vasút!

3. szám: Sport. Az Almádi Kör augusztus 5-én és 6-án teniszversenyt rendez, 4-én pedig a fürdőház és a kikötő között hat versenyszámból álló úszóversenyt. Hírek: „Szocialista az árokban”. Múlt héten a Juliska úton, a fürdőház közelében a csendőrség egy földön heverő ittas alakra bukkant, aki amikor kérdőre vonták azt mondta, hogy ő szociális demokrata és éppen nyaral...”

4. szám: A Balatoni Szövetség (vezércikk) részletesen elemzi szükségességét.

6. szám: Iskolaavatás (vezércikk). A program részletes ismertetése.

Sport: Az almádi pólócsapat Siófokon a Balaton Úszók Egyesületének (BUE) csapatával mérkőzött és 2: l-re kikapott.

7. szám: Hírek: A ház elnöke Almádiban. Perczel Dezső volt belügyminiszter, a képviselőház elnöke, néhány napot itt töltött rokonainál.

8. szám: Búcsúzás (vezércikk). „Mai számunkkal befejezzük az Almádi Újság ez idei évfolyamát...” szólnak a kezdő sorok. „A jó közönségnek pedig kívánjuk, hogy jövőre ismét itt tölthessék gondtalan vígságban a nyaralásra szánt napjaikat. Isten velük az 1905-iki örvendetes viszontlátásra.”

Sajnos a szándék nem vált valóra és nem jelent meg többé az Almádi Újság, korának kedves, jó hangulatú, igazi helyi lapja. Ennek szeretnénk mi késői utódai lenni és az új jelző ellenére a régi hagyományokat ápolni. Az elmúlt három év tapasztalata szerint ez nem is olyan könnyű.

Forrás

Új Almádi Újság[1] 1992. (4. évf.) 9. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja