A vendéglátás kezdetei Almádiban (II. rész)

A Helyismeret wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Fdanko (vitalap | szerkesztései) 2014. február 13., 19:45-kor történt szerkesztése után volt. (Forrás)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Írta:Schildmayer Ferenc

Az 1890-es években nagyon nagy lendülettel folytak az építkezések Almádiban és mind több hírt olvashatunk a korabeli veszprémi lapokban egy-egy új üzlet megnyitásáról. Ez időben az 1884-ben épült Szent Margit kápolna körül kezd kialakulni egy kis településközpont, a már itt működő piac közelében. Itt épült fel az 1890-es évek végén egy kisebb üzletház, amelyben Marton Gábor fióküzlete nyílt meg, mint ezt a korabeli fénykép tanúsítja. A fióküzlet akkoriban azt jelentette, hogy egy veszprémi kereskedő nyitott Almádiban egy fióküzletet, rendszerint szezonális jelleggel.

Az 1904 körül készült képen már Kozarics György kereskedése volt az épületben. 1905-1910 között tovább bővítették az épületet, nyaraló csatlakozott hozzá egy nagyon szép, akkoriban divatos faszerkezetű, fedett terasz építménnyel, és ekkor már Pethe Viktor volt a tulajdonos. Ő szintén veszprémi kereskedő volt elődeihez hasonlóan. Róla, valamint özvegyéről, aki később folytatta a kereskedést, külön meg kell említeni, hogy önállóan adott ki nagyon sok képes levelezőlapot Almádiról. Az egykori épületből már csak a nyaraló épület létezik (az egykori Gézike nyaraló, fiuk Pethe Géza után elnevezve), alig felismerhetően átépítve.

Az említett településközpont kialakítását célzó épületet, a községházát 1898 őszén kezdték építeni, a földszintjén végig üzletek sorakoztak, amelyeket 1899-ben és 1900-ban nyitottak meg. Az épület felső végén volt ez időponttól kezdve Pethe Viktor füszer-csemege üzlete, aki bérlő volt az épületben. A képes levelező lapok tanúsága szerint az akkori Almádi legjelentősebb boltja, saját, céges feliratú lovas kocsival végezteti a szállításokat.

Valószínű, hogy 1910 körül helyezte át üzletét a Marton Gábor egykori üzlet helyére. Itt építette hozzá a nyaralóépületet, mint ezt fentebb láthattuk. Volt olyan időszak, amikor az üzlet nem működött, amit egy képeslap bizonyít. Hogy ez mely időszakban volt, illetve meddig tartott, nem ismert. Az üzlethelyiség később újra megnyitásra került, és az 1940-es évek közepéig működött.

A községházában levő füszer-csemege üzletet Pethe Viktor után László Imre bérelte, majd Hegyi Géza fűszer-csemege üzletét ismerhettük benne az 1940-es évek végéig. A községházában levő többi üzlethelyiségben is iparosok és kereskedők működtek hosszú évtizedeken át. A Hangya Fogyasztási Szövetkezet üzlete is ebben az épületben volt az 1930-as években. Így a községházát kis megszorítással Almádi első "üzletházának" is mondhatjuk.

Az üzletek mellett a vendéglőknek is fontos szerepük volt Almádiban. Ezekre a következő számunkban visszatérünk.

Kapcsolódó cikkek

Forrás

Új Almádi Újság[1] 2001. (13. évf.) 12. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja