Évforduló (Balatoni Kultúrnap)

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc

Éppen 65 éve, hogy 1928. augusztus 5-én megrendezésre került a Balatoni Kultúrnap. Az egész Balaton környékére, összesen 36 településre kiterjedő, nagyszabású ünnepség szervezése már az év tavaszán elkezdődött. Létrehozták a Balatoni Kultúrnap rendezőbizottságát, amely a budapesti városházából szervezte a nagy eseményt. Almádi érdekelt volt először mint a rendező Balatoni Yacht Club tagja, másodszor pedig azért, mert a jövedelem egy részét a Zsófia gyermekszanatórium kapta.

A kultúrnap meghirdetése

A rendezőség ez alkalomra Balatoni Almanach címmel közel 180 oldalas kiadványt jelentetett meg a résztvevők összes adatával, teljes programmal, és számos, a Balatonnal foglalkozó cikkel. Az Almádiról szóló több mint hét oldalas ismertetést Baross Gábor írta.

A fővédnökök között foglalt helyet dr. Óvári Ferenc felsőházi tag és Rákosi Jenő felsőházi tag, a Zsófia gyermekszanatórium kormányzó elnöke. Utóbbi a főbizottságnak is tagja volt, Baross Gáborral, a Balatonalmádi Fürdő és Építő Rt. elnökével együtt. Országos rendezőbizottság tagjai voltak Almádiból: Baross Gábor, dr. Óvári Ferenc, Reich Sándor, Gyöngyössy Imre és Csonka Ferenc. Vörösberényből: Gyöngyössy Imre, Bódás János, Borbély Károly, Csonka Ferenc és Báthory József. Érdekes, hogy két személy mindkét településen tag volt. A községi (helyi) bizottság tagjai, Almádi: Belusi Baross Gábor elnök, helyettes elnök Reich Sándor, összekötő: Primusz Béla, Kertész Boldizsár, Nézer Lajos, Albrecht Ármin, dr. Drong Mihály, vitéz Borjádi Géza, Vass Dezső, Lovass László, Stetka Péter, Hudecz Hugó és Kiss János.

A legfőbb védnök köszöntő szavai

Vörösberény: elnök Gyöngyössy Imre plébános, összekötő: Báthory József jegyző, Bíró Dániel, Kun László, Vass József, Sörös Mihály, Vörös Lajos, K. Herceg Lajos, Geiszt Antal, Hetesi Gyula, Bíró Lajos, Barcza Károly, ifj. Vörös Lajos, Zántó Imre és felső Herceg Gyula.

Mi lesz Balatonalmádin? címmel percekre beosztott, egész napos programot közöl az almanach. E rövid cikk keretében nem lehetséges ezt ismertetni, így csak néhány eseményt ízelítőül:

9 óra 45 perckor: a 6. honvéd gyalogezred zenekarának körsétája a Pannónia-otthon udvaráról kiindulva a sétányon, Baross úton, Óvári úton keresztül a fövenyfürdőre, ahol 11 és 12 óra között hangversenyt adott a katonazenekar.

Délután 4 órakor: népünnepély kezdete a nagy parkban. Zenekarok felváltva játszanak, a sátrakban árusított tárgyak tiszta bevétele a balatonalmádi hősi halottak emlékművére fordíttatik.

Este 6 óra 45 perckor: a 222 km-es Balaton körüli stafétafutó beérkezése lovasbandérium és levente díszosztagok kíséretében. Ekkor került sor az irredenta emlékmű - ma Batthyány örökmécses - leleplezésére.

Este 9 óra 15 perctől: a fövenyfürdő területén nagy tűzijáték és kabaréelőadás a budapesti Városi Színház művészeinek közreműködésével. A program részletesen ismerteti a tűzijáték minden egyes elemét.

Éjjel 11 óra 41 perckor és 12 óra 09 perckor indultak vissza Budapestre a reggel Almádiba érkezett különvonatok.

Vörösberényi program: délelőtt istentisztelet után a hősi emlékmű ünnepélyes megkoszorúzása, szónok Gyöngyössy Imre plébános. Délután 4 és 1/2 5 között: stafétafutók beérkezése. A stafétát innen 10-12 lovas vágtában kíséri le Almádiba. Délután községi búcsú. Este 9 órakor: hat őrtűz, Malomvölgy-tetőn, Sátorhegyen, Újhegyen és Alsócseberén.

Csodálatos látvány lehetett az este 9 órakor meggyújtott őrtüzek sokasága a Balaton körül. A számuk 200-300 lehetett, mert például Nemestördemicen és Balatonrendesen 15-15 volt, és mint tudjuk, 36 településen voltak ünnepségek.

Végül a vitorlás hajók díszfelvonulásáról néhány szót. A nevezési lajstrom szerint 95 hajó nevezett a Királyi Magyar Yacht Club, a Balatoni Yacht Club és az ezeken kívüli hajók közül. Almádi kapcsolatuk a következőknek volt:
7. BYC almádi osztálya
Gácsér nevű hajó
14. Csöndes István
Szirén nevű hajó
28. Gordon Róbert
Tramontana nevű hajó
38. Keczán László
Fruska nevű hajó
63. dr. Moldoványi Jenő
Nemere nevű hajó
92. ifj. Véghely Dezső
Püré nevű hajó

Forrás

Új Almádi Újság[1] 1993. (5. évf.) 8. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja