Érdekes események és személyek Almádiban

A Helyismeret wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Fdanko (vitalap | szerkesztései) 2014. február 13., 15:19-kor történt szerkesztése után volt. (Forrás)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Írta: Schildmayer Ferenc


Az 1880-as évektől mind ismertebb és kedveltebb fürdőhely lett Almádi. 1899-ben bevezetésre került a Kneipp, Rickli és Lahmann kúra, ezzel Almádi gyógyfürdői rangot nyert. A korabeli sajtó és az Almádi Újság (1904 évben) közölte a fürdőhelyen megjelent és hosszabb ideig itt nyaraló vendégek névsorát, megjegyezve, hogy honnan jöttek és hány tagú a család. Az ország különböző részeiről, még a távoli Erdélyből is érkeztek vendégek, holott Almádi megközelítése vasút híján nem volt egyszerű. Sok érdekes és neves ember látogatta Almádit nemcsak a század elején, hanem az 1920-as és 1930-as években is.


1904. május 19., csoportkép

Balatonalmádi 1904. V. 19-én Veszprém vármegye központi tisztikara olvasható a fénykép hátoldalán. Nem ismert, milyen alkalomból voltak együtt Almádiban, valószínűleg a Véghely villa kertjében készült a kép. Külön érdekessége, hogy az illető neve mellett korábbi és későbbi tisztsége is szerepel a következők szerint: kolosvári Kolosváry Dezső IV. aljegyző, miniszteri tanácsos, vinári Horváth Lajos II. aljegyző, alispán, barátosi Bibó Károly I. aljegyző, alispán, Keczán (?) Imre III. aljegyző, főjegyző, szentkirályszabadjai Véghely Kálmán főjegyző, alispán, kolosvári Kolosváry József alispán, főispán és nagymányai Koller Sándor alispán. A kép készítője „Veszprém Kerkápoly udvar SOMOGYI TESTVÉREK fényképészeti műterme”.


1904. augusztus 21., Veszprémi Hírlap

A III. Nemzetközi Tűzoltó Kongresszus záró eseménye Almádiban volt. Dr. Óvári Ferenc szervezte, mint az Országos Tűzoltószövetség alelnöke. A kongresszus 156 külföldi és hazai résztvevője a Baross gőzösön érkezett Almádiba, miután körülhajózták a Balatont. Az esti fogadás a Hattyú vendéglő gyógytermében volt, a helyiekkel együtt 250 résztvevővel. Néhány fontos személy: gróf Széchenyi Imre Fejér megyei tűzoltó főparancsnok, gróf Széchenyi Viktor, az Országos Tűzoltószövetség elnöke, Armand Grébauval párizsi városi tanácsos, Otto Edwin Sachs angol ezredes, londoni tűzoltó elnök, Wilhelm Karl Meister titkos tanácsos Berlinből, dr. Gustav Marie, a luxemburgi tűzoltószövetség elnöke, Alexander Litwinoff szentpétervári parancsnok, Victor Reuter, a belga országos szövetség elnöke, Guiseppe Fucci római tűzoltóparancsnok, végül Milos Komandina boszniai főparancsnok. A külföldi résztvevők elismerését Westphalen hamburgi tűzoltó főparancsnok tolmácsolta.


1927. augusztus 20., Veszprémi Hírlap

Előkelő vendégek érkeztek Almádiba a múlt csütörtökön. Pesthy Pál igazságügyi miniszter és felesége, Jankó Ágoston Tolnavármegye főispánja, Weber János felsőházi tag, dr. Klein Antal ny. főispán, tolnai országgyűlési képviselő feleségeikkel. Látogatóba jöttek a családjukkal Balatonalmádiban nyaraló dr. Bud János pénzügyminiszterhez, Dencz Ákos postatakarékpénztári főigazgató, tolnatamási országgyűlési képviselőhöz és dr. Éry Márton ny. alispán, dombóvári országgyűlési képviselőhöz Az előkelőségek reggel érkeztek autón, megtekintették a messzeföldön híres strandfürdőt, a kies fekvésű Almádi nevezetességeit. Elragadtatással nyilatkoztak a népszerű fürdőhely erős tempójú fejlődéséhez és gratuláltak az európai színvonalú, ízléses fürdőhelyfejlesztéshez. A fürdőigazgatóság szűk körű ebédet adott a Pannóniában a vendégek tiszteletére. Később a pénzügyminiszter és felesége úri házánál ozsonna, utána legszebb benyomásokkal eltelve utaztak el az előkelő vendégek.


1937. szeptember 5., Veszprémi Hírlap

A Balatonalmádi Nemzetközi Sporthét társadalmi programja részeként szellemi szórakozást nyújt a rendezőség. A Vajda János társaság irodalmi estjére Balatonalmádi fürdő üdülőhelyi társalgójában (Pannónia étterem) szeptember hó 8-án este 9 órai kezdettel kerül sor.

Az előadás keretében Schöpflin Aladár balatoni emlékeiről, Supka Géza magyar szüreti mulatságokról beszél, Karinthy Frigyes és Tersánszky Józsi Jenő humoreszkjeiket olvassák fel, Szabó Lőrinc és Illyés Gyula saját verseiket adják elő, B. Pápay Klára pedig a székely népköltészet gyöngyeit szavalja el. Az új magyar irodalmat Szerb Antal fogja ismertetni, a legszebb magyar bordalokat Závodszky Zoltánnak, a m. kir. Operaház, művészének énekéből fogjuk megtanulni. A mozdulatművészetet a mindenki előtt ismert R. Szentpál Olga világhírű tánccsoportja képviseli, balettjét mindannyian kíváncsi érdeklődéssel várjuk.

A nagyszerűnek ígérkező irodalmi esten kívül, szeptember 12-én dalosünnepély lesz, több mint ezer résztvevővel. A hangverseny a Pannóniában de. 11 órakor kerül megtartásra.

Érdemes városunk múltjában vizsgálódni, felidézni a történteket.

Forrás

Új Almádi Újság[1] 2008. (20. évf.) 12. sz. 7. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja