"Légbőlkapott" Almádi

A Helyismeret wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Fdanko (vitalap | szerkesztései) 2014. január 23., 22:03-kor történt szerkesztése után volt. (Forrás)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Írta: Schildmayer Ferenc

Az élet apró örömeihez tartozik az is, hogy egyszer csak váratlanul jön egy ajánlott levél, amiben kedves sorok kíséretében az alább közölt légi felvétel volt a melléklet. A levél küldője természetesen adatokat is közölt, miszerint a felvételt 1933-1935 körül Keresztes Béla, repülőtiszt készítette. Őt a Györgyi Dénes utca (akkor CS. László Mihály utca) 8. számú villa tulajdonosához rokoni szálak fűzték Ez volt az utcában az első ház. A szomszédos 6. számú épület ugyancsak rokonuké volt, amelyik a II. világháború során bombatalálat következtében elpusztult. A 3. számú épület volt az utcában a második nyaraló, ami pedig 1931- ben készült el.

A kép jobb szélén látható a volt Klára panzió (ma lakóház) épülete bővítés közben, ami apám közlése szerint 1934-ben történt. Mögötte levő területen Varga István kertészete látható, amelyik később az Óvári Ferenc utcába költözött. Ugyancsak a kép jobb szélén látható a mai városháza akkor még földszintes (később emeletes Hungária szálló) épülete, a rá merőlegesen épült mozival (Apolló mozgó). Még van egy igen jó tájékozódási pontunk, nevezetesen a Véghely villa (ma Kakas csárda) tornyos épülete.

A Hétvezér utca Balaton felőli oldala, valamint a Bajcsy-Zsilinszky út (akkor Erzsébet királyné útja) Hétvezér és Györgyi Dénes utcák közötti szakasza, továbbá a Kánya-villától (ma Óvoda) a Molnár villáig (Bajcsy-Zsilinszky u. 9 szám) terjedően beépítetlen volt. A Györgyi Dénes Általános Iskola területe szép, nagy rét volt akkoriban. Meg kell említeni azt is, hogy a légi felvételen látható teljes terület az 1880-as évek végéig szőlő volt, eltekintve néhány szőlőbeli épülettől.

A képes levelező lapokon nem túl gyakran látható légi felvétel, de Almádiról ilyen is akad, ami a Kis Jancsi villát ábrázolja az előtte futó vasúti pályatesttel. A képes levelezőlap hátulján nyomtatott szöveg így szól.: “ÖREGHEGYI KASTÉLY- Balatonalmádi (vitéz Sebők Sándor és Satzger Keresztély repülő felvétele)”. A felvétel idejére vonatkozóan nincs adat csupán a postabélyegző kelte ad némi támpontot, ami 1935. július 30., így a felvétel az 1930-as évek elején készülhetett.

A légi felvételt dr. Luzsa Györgytől kaptam, aki a Györgyi Dénes u. 3. számú épület tulajdonosa, gyarapítandó a helytörténeti anyagot, amiért ezúton is köszönetet mondok.

Forrás

Új Almádi Újság[1] 2004. (16. évf.) 5. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja