Füredgyöngye szőlőfajta

A Helyismeret wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Lonci (vitalap | szerkesztései) 2018. október 25., 21:56-kor történt szerkesztése után volt.

Szolo.jpg

A Füredgyöngye szőlőfajta Dr. Csizmazia Darab József (1918-2013) szőlőnemesítő, Balatonfüred díszpolgára nevéhez főződik. A fajtát az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben állította elő még 1960-ban keresztezés útján. Legfőbb jellemzője, hogy rezisztens, azaz a gombabetegségeknek ellenálló, akár permetezés nélkül is termeszthető. A szőlő középméretű, laza fürtű, bogyója gömbölyű, aranysárga színű, kellemes főszeres ízű, jó mustfokkal szedhető. Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható. Borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető, különleges minőségű bort ad.


Cimer-bfured.png
"Dr. Csizmazia Darab József olyan fontosnak tartotta ezt a szőlőfajtát, hogy maga kérte fel Gyukli Krisztiánt, hogy segítsen a Füredgyöngye szőlőfajtának a városban otthont találni és érvényesíteni kiváló adottságait."

A Balatonfüred Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 1/2018. (III.05.) határozata alapján