„Füredgyöngye szőlőfajta” változatai közötti eltérés
A Helyismeret wikiből
1. sor: | 1. sor: | ||
[[Image:Szolo.jpg|thumb|right|250px]] | [[Image:Szolo.jpg|thumb|right|250px]] | ||
+ | |||
+ | A Füredgyöngye szőlőfajta [[Dr. Csizmazia Darab József]] (1918-2013) szőlőnemesítő, Balatonfüred díszpolgára nevéhez főződik. A fajtát az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben állította elő még 1960-ban keresztezés útján. Legfőbb jellemzője, hogy rezisztens, azaz a gombabetegségeknek ellenálló, akár permetezés nélkül is termeszthető. A szőlő középméretű, laza fürtű, bogyója gömbölyű, aranysárga színű, kellemes főszeres ízű, jó mustfokkal szedhető. Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható. Borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető, különleges minőségű bort ad. | ||
+ | |||
10. sor: | 13. sor: | ||
|indoklás=Dr. Csizmazia Darab József olyan fontosnak tartotta ezt a szőlőfajtát, hogy maga kérte fel Gyukli Krisztiánt, hogy segítsen a Füredgyöngye szőlőfajtának a városban otthont találni és érvényesíteni kiváló adottságait. | |indoklás=Dr. Csizmazia Darab József olyan fontosnak tartotta ezt a szőlőfajtát, hogy maga kérte fel Gyukli Krisztiánt, hogy segítsen a Füredgyöngye szőlőfajtának a városban otthont találni és érvényesíteni kiváló adottságait. | ||
}} | }} | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
[[Category:Balatonfüred]][[Category:Agrár- és élelmiszergazdaság]][[Category:Balatonfüredi értéktár]] | [[Category:Balatonfüred]][[Category:Agrár- és élelmiszergazdaság]][[Category:Balatonfüredi értéktár]] |
A lap 2018. október 25., 21:56-kori változata
A Füredgyöngye szőlőfajta Dr. Csizmazia Darab József (1918-2013) szőlőnemesítő, Balatonfüred díszpolgára nevéhez főződik. A fajtát az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben állította elő még 1960-ban keresztezés útján. Legfőbb jellemzője, hogy rezisztens, azaz a gombabetegségeknek ellenálló, akár permetezés nélkül is termeszthető. A szőlő középméretű, laza fürtű, bogyója gömbölyű, aranysárga színű, kellemes főszeres ízű, jó mustfokkal szedhető. Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható. Borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető, különleges minőségű bort ad.
"Dr. Csizmazia Darab József olyan fontosnak tartotta ezt a szőlőfajtát, hogy maga kérte fel Gyukli Krisztiánt, hogy segítsen a Füredgyöngye szőlőfajtának a városban otthont találni és érvényesíteni kiváló adottságait."
A Balatonfüred Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 1/2018. (III.05.) határozata alapján |