„Füredgyöngye szőlőfajta” változatai közötti eltérés

A Helyismeret wikiből
1. sor: 1. sor:
 
[[Image:Szolo.jpg|thumb|right|250px]]
 
[[Image:Szolo.jpg|thumb|right|250px]]
 +
 +
A Füredgyöngye szőlőfajta [[Dr. Csizmazia Darab József]] (1918-2013) szőlőnemesítő, Balatonfüred díszpolgára nevéhez főződik. A fajtát az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben állította elő még 1960-ban keresztezés útján. Legfőbb jellemzője, hogy rezisztens, azaz a gombabetegségeknek ellenálló, akár permetezés nélkül is termeszthető. A szőlő középméretű, laza fürtű, bogyója gömbölyű, aranysárga színű, kellemes főszeres ízű, jó mustfokkal szedhető. Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható. Borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető, különleges minőségű bort ad.
 +
  
  
10. sor: 13. sor:
 
|indoklás=Dr. Csizmazia Darab József olyan fontosnak tartotta ezt a szőlőfajtát, hogy maga kérte fel Gyukli Krisztiánt, hogy segítsen a Füredgyöngye szőlőfajtának a városban otthont találni és érvényesíteni kiváló adottságait.  
 
|indoklás=Dr. Csizmazia Darab József olyan fontosnak tartotta ezt a szőlőfajtát, hogy maga kérte fel Gyukli Krisztiánt, hogy segítsen a Füredgyöngye szőlőfajtának a városban otthont találni és érvényesíteni kiváló adottságait.  
 
}}
 
}}
 
 
 
 
  
 
[[Category:Balatonfüred]][[Category:Agrár- és élelmiszergazdaság]][[Category:Balatonfüredi értéktár]]
 
[[Category:Balatonfüred]][[Category:Agrár- és élelmiszergazdaság]][[Category:Balatonfüredi értéktár]]

A lap 2018. október 25., 21:56-kori változata

Szolo.jpg

A Füredgyöngye szőlőfajta Dr. Csizmazia Darab József (1918-2013) szőlőnemesítő, Balatonfüred díszpolgára nevéhez főződik. A fajtát az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben állította elő még 1960-ban keresztezés útján. Legfőbb jellemzője, hogy rezisztens, azaz a gombabetegségeknek ellenálló, akár permetezés nélkül is termeszthető. A szőlő középméretű, laza fürtű, bogyója gömbölyű, aranysárga színű, kellemes főszeres ízű, jó mustfokkal szedhető. Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható. Borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető, különleges minőségű bort ad.


Cimer-bfured.png
"Dr. Csizmazia Darab József olyan fontosnak tartotta ezt a szőlőfajtát, hogy maga kérte fel Gyukli Krisztiánt, hogy segítsen a Füredgyöngye szőlőfajtának a városban otthont találni és érvényesíteni kiváló adottságait."

A Balatonfüred Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 1/2018. (III.05.) határozata alapján